Zaščitimo starostnike: lažnivi “prostovoljci” ponujajo pomoč

12. marca, 2020
Pomoč ali zloraba

Ne le, da se pojavljajo lažnivi oglasi za razne izdelke proti koronavirusu, zdaj so na udaru tudi starostniki. Društvo Humanitarček poziva k preprečvanju zlorab in pomoči starostnikom, ki so ogrožena skupina. 

“Zaradi pandemije Covid19 je marsikatera humanitarna organizacija omejila stike s starejšimi, saj se zavedamo rizika prenosa na najbolj ranljivo skupino – to je starejše,” povedo za začetek.  Humanitarčki so že v soboto poskrbeli za prehranske pakete (za cca 3 tedne) za starostnike (razkužila imajo že nekaj mesecev), slednje pa je po njihovih podatkih v teh dneh naredilo še veliko stevilo organizacij. “Prehrambeni paketi ne zahtevajo vsakodnevnega prinosa, s tem pa je izpostavljenost okužbam manjša. Starostniki pa ne bodo lačni,” pravijo.

Nujna pomoč še vedno zagotovljena

Začasno so s prevozi prekinili tudi različni ponudniki prostovoljnih prevozov (Sopotnik) z namenom zmanjšanja izpostavljenosti ranljivih. “Glede na vsesplošno odpoved ambulantnih pregledov, omejitve obiskov v DSO in splošne uredbe, bodo starejši imeli teh opravkov tudi manj. Nujna stanja in prevoze še vedno pokrivajo reševalni prevozi, ravno tako še vedno ustrezno deluje patronažna služba. Ostalo pa bo žal moralo počakati,” razlagajo situacijo.

Ob tem pa opozarjajo pred zlorabami: “Opozorite starostnike oz .jih eventuelno zaščitite z vašim posredovanjem. Nenazadnje so starostniki sedaj precej prestrašeni, zato so lahko zelo naivni,” pravijo in nanizajo nekaj primerov zlorab, ki so jih zasledili v teh dneh.

Od plačevanja položnic do nakupa zdravil – vse to pa lahko drago plačajo

1. Pojavili so se “prostovoljci”, ki ponujajo “plačilo” položnic. Glede na to, da ves bančni promet deluje normalno in da gre za trenutno kratkotrajne ukrepe – takšnih potreb ni. Res da se starosniki bojijo zamud, a jih opozorimo, da ne bo tako hudo – kot če izgineta denar in položnica. Po naših podatkih gre za več posameznikov, ki niso vključeni v nobenega od znanih prostovoljnih društev / organizacij. Nobene panike ni s plačevanjem položnic torej. Tovrste “prostovoljce” pa prijavite pristojnim, saj njihov namen v resnici ni pomoč starejšim.

2. Pojavili so se plačljivi “prevozi starejših”. Glede na to, da so na nacionalnem nivoju odpovedane vse nenujne zdravstvene storitve, da javna uprava deluje okrnjeno in veljajo splosne uredbe omejevanja izpostavljenosti, potrebe po prevozih takšnega tipa ni. Starostnikom se na nacionalnem nivoju odsvetuje nepotrebno izpostavljanje, zato potrebe po takšnih prevozih ni. V kolikor starostnik potrebuje prevoz k zdravniku, naj se obrne direktno nanj, da presodi potrebnost obiska in tip prevoza (sanitetni, nenujni reševalni). Frizerji in trgovine bodo počakali.

3. Včeraj so v Humanitarčku prejeli prijavo, da “prostovoljka” med starostniki ponuja “nakup zdravil”, seveda z dobro provizijo. Ni podatkov, da bi bila oskrba z zdravili motena. Plačevanje za prinos zdravil ni smiselno. V primeru manjka se telefonsko konzultirajte z osebnim zdravnikom oz.preverjeno lokalno dobrodelno organizacijo.

4. Starostnikom se lahko hrana dostavi v obliki paketa, za slednje ni potrebno fizično izpostavljanje starostnika okužbam. Glede na porast “skupin za pomoč” preko noči, ki ponujajo nakup hrane, svetujemo k previdnosti. Predvsem, kadar želijo “prostovoljci” denar za nakup živil vnaprej. V lokalni skupnosti so velike večine organizacij za dostavo hrane že poskrbele.

5. Nikoli “prostovoljcem” ne predajajte svoje ali starostnikove bančne kartice, osebnega dokumenta!

6. Razkužila, ki se prodajajo “od vrat do vrat”, so sumljiva …

Za konec Humanitarček še poudarja: “Če se vam zdi, da je starostnik v stiski in potrebuje pomoč, se obrnite na preverjene lokalne ponudnike prostovoljske pomoči. Velika večina organizacij ima izdelan načrt, zato brez skrbi. COVID19 pandemija je resda zajela svet, a ne pustimo, da histerija rodi zlorabo najbolj ranljive skupine in še poglobi socialno krizo starostnikov.”

Lahko pa vsak od nas pomaga – tako pri preprečevanju zlorab kot v skrbi za starostnike. Že če postavimo na prag sosede v bloku vrečko z mlekom, kruhom in kakšno kavico – je veliko. In če se zavedamo, da odgovornost za širjenje virosv nosimo vsi.

Koronavirus: kaj bi nas moralo skrbeti?

 

(Visited 795 times, 1 visits today)