Skokovito širjenje okužbe s koronavirusom – končno bodo zaprli šole in vrtce

12. marca, 2020

V Sloveniji skokovito naraščanje števila primerov oziroma širjenje okužbe. Šole in vrtci so do zdaj, z dvema izjemama, ostajali odprti. Danes so (končno) sporočili, da se s ponedeljkom zapirajo vsi vzgojno-izobraževalni zavodi v državi.

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj izbruh koronavirusa danes razglasila za pandemijo. V torek do 14. ure smo imeli v Sloveniji potrjenih 31 primerov okužbe s koronavirusom, včeraj do 14. ure že 57.

“Zaradi okužbe pri pedagoškem delavcu je zaprta šola na območju Kamnika, izvajajo se vsi potrebni epidemiološki ukrepi. Svetujemo izrazito preventivna dejanja, otroci naj ostanejo doma, izogibajo naj se druženju z vrstniki ter drugim aktivnostim, potrebna je povečana higiena rok in kašlja, ter, pomembno, izogibanje stikov s starejšimi osebami,” so včeraj sporočili z NIJZ.

Pričakujejo naraščanje

Vsi novi primeri so, kot navaj NIJZ, povezani z obema skupinama zbolelih pred nekaj dnevi. Naraščanje pozitivnih primerov je povezano z epidemiološkim proučevanjem stikov. “Pričakujemo, da se bo naraščanje števila pozitivnih primerov nadaljevalo tudi v naslednjih dneh. Opažamo, da se okužba z novim koronavirusom širi zaradi neupoštevanja navodil za preprečevanje širjenja okužbe. Za preprečevanje širjenja okužbe svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov. Vse ljudi pozivamo, naj navodila dosledno upoštevajo, naj se ne zbirajo v večjem številu in naj ne hodijo na prireditve, saj je za učinkovito preprečevanje širjenja virusa najpomembnejše preprečevanje tesnih socialnih stikov,” so še dodali.

To je bilo včeraj. Ravno tako so včeraj svetovali šolam, da sledijo navodilom. Državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in tehnologijo Martina Vuk je povedala, da so šole obvestili, kako poteka obveščanje v primerih suma na okužbo s koronavirusom. Ministrstvo poziva šole, naj se ne odzivajo same, temveč naj sledijo navodilom.Glede osnovne šole v Kamniku (OŠ Frana Albrehta) je še opozorila, naj sorojenci otrok, ki obiskujejo to šolo, prav tako ostanejo doma, da bo ukrep preprečevanja širjenja virusa učinkovit.

Prireditve ne, šola da?

Mnogi so se že nekaj dni spraševali, zakaj številni že delajo od doma, študentje ostajajo doma, ukrep je omejitev zadrževanja v skupinah nad 100 oseb, otroci pa se v šolah in vtcih ravno tako zadržujejo v velikih skupinah, poleg tega je med njimi nemogoče omejevati razdaljo, tudi higiena je bolj vprašljiva kot pri odgovornih odraslih.

V OŠ Šmarje pri Jelšah niso čakali na dovoljenje. Po okužbi s koronavirusom na OŠ Šmarje pri Jelšah so, kot smo dobili informacije, je NIJZ in Ministrstvo dali uradno navodilo, da dokler še poteka testiranje in uradni rezultati še niso znani, morajo biti vsi vzgojno-izobraževalni zavodi v občini odprti. A so se po kriznem sestanku na občini odločili, da ne boo čakali rezultatov testiranja in so šolo preventivno zarli. Danes je znano, da sta na šoli okuženi dve osebi.

Danes končno razglasili zaprtje

“@MinZdravje in @MIZS_RS imata nalogo, da pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno izobraževalne ustanove. Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,” je tvitnil Marjan Šarec pred slabe pol ure.

“Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte.
Pozivamo šolske oblasti, da nemudoma začnejo/nadaljujejo s pripravami za izvedbo saj dela šolskega programa na daljavo. Prosimo župane, da pomagajo pri organizaciji varstva prioritetno za zaposlene v kritični infrastrukturi: zdravstvo, energetika, varnost, oskrba , komunala.
Podrobnejši nabor ukrepov za upočasnitev širjenja #koronavirus, ki jih bo nova vlada obravnavala in sprejemala (če kljub pozivom in urgentnosti ne bodo uvedeni že danes), bo predstavljen tekom današnjega dne,” pa je Janez Janša zapisal na Facebooku malo zatem.

(Visited 326 times, 1 visits today)