Čvekifon: nova klepetalnica za starejše

6. aprila, 2020
Foto: Šimen Zupančič (Arhv Simbioza)

Uradno je zaživel ČvekiFON – 080 38 07 – #ostanidoma in pokliči

COVID19 je poleg vseh neprijetnosti prinesel tudi socialno izolacijo, predvsem najranljivejše skupine. Starostniki imajo povečini že tako razrahljane socialne vezi, ki so se s potrebo po omejenem gibanju ponekod povsem prekinili.

“V času korona virusa je tako nastalo precej manjših lokalnih ponudnikov pogovorov z osamljenimi starostniki, vendar smo ob terenskem delu tako v Simbiozi kot v Humanitarčku ugotovili, da starostnikov pogovori s prostovoljci sicer zaposlijo, a le za kratek čas,” pripovedujejo v društvu Humanitarček in Simbiozi. V sodelovanju obeh je tako nastal ČveiFON, prvi brezplačni klepetalnik starejših s starejšimi. Testno so se vanj starostniki vključili že čez vikend, danes pa je projekt javno dostopen tudi vsem slovenskim starostnikom.

In kaj pravijo starostniki?

Judita, 78 let:
»Meni je fino, da malo pokličem po kosilu in po poročilih. Zdaj sem klicala že trikrat. Vedno dobim koga drugega, pa se malo pomeniva. Z eno gospo sva si že zamenjali številko in se zmenili, da se slišiva tudi drugače«.

Dragica, 65 let:
»Včasih mi je kar dolgčas v teh časih. Že v teh nekaj dneh sem spoznala veliko novih ljudi. Vsi so zelo prijazni. Najbolj prijazen je bil gospod Teodor, ki mi je povedal, kako pri njih na Vipavskem pečejo potico za Veliko noč«

Ana Marija, 80 let:
»Meni je zel všeč. Včasih malo traja, da ČvekiFon najde sogovornika na drugi strani, saj se kdo ne oglasi. Ampak mi je super, ker se na tak način potem poišče nekdo, ki ima čas in se mu ljubi pogovarjat. Nekajkrat sem govorila s punco iz Rdečega križa, ampak se mi zdi, da se ji mudi in ima vedno veliko drugih klicev. Tu pa lahko v miru govorim. Že dolgo časa me ni nekdo tolikokrat poklical, danes celo štiri krat. Sem kar zasedena, hihi.»

Pobudnica projekta je Ninna Kozorog

Kot pravi nevrologinja in Slovenka leta Ninna Kozorog, predsednica Društva Humanitarček in pobudnica projekta ČvekiFON?

»Terensko delo je pokazalo, da se starostniki sicer poslužujejo različnih t.i. kriznih linij, ki so se vzpostavile v času epidemije, vendar jim to ne omogoča izgradnje socialne mreže. Povsem laično pogrešajo pogovore z vrstniki, s katerimi imajo veliko skupnih točk in tem za pogovore. Ravno zato se nam zdi ČvekiFON njim prilagojena rešitev, ki bo marsikomu pomagala zgraditi vsaj nek zametek socialne mreže. Tudi sama testna skupina je pokazala, da je povsem drugače, če starejši klepetajo med seboj ali pa s prostovoljcem«

Gre za edinstveno telefonsko mrežo, namenjeno izključno starejšim. »ČvekiFON smo ustvarili z namenom dolgotrajnega spletanja socialne mreže, zmanjšanja osamljenosti ter povezovanja. Uporaba je brezplačna in varna. Z brezplačnim klicem na 080 38 07, se uporabnik registrira in izvede brezplačni klic, ČvekiFON pa ga poveže z naključnim starostnikom. In ravno ta naključnost je pravzaprav zabavna stvar, saj z njo poskušamo razširiti socialno mrežo starostnikov.« je povedala Ana Pleško, vodja projekta iz Simbioze.

Kako ČvekiFON deluje?

S klicem prvim klicem na 080 38 07 je potrebna registracija. Nato pa ČvekiFon naključno poišče drugega starostnika. Tako klicatelj kot klicoči ne vidita osebnih telefonskih številk – le centralno številko ČvekiFONa. Seveda si slednjo lahko nato izmenjata, v kolikor najdeta skupni interes. Ključen pomen ČvekiFONa je, da za razliko od trenutno vzpostavljenih prostovoljskih linij, deluje avtomatizirano, s čimer se lahko prepotrebni prostovoljci razporedijo na druga mesta. ČvekiFON deluje med 8:00 uro zjutraj in 20:00 uro zvečer. Njegovo delovanje je predvideno kot dolgoročen projekt in ni vezano na čas trajanja pandemije.

Vabljeni torej vsi starejši, da s klicem na  080 38 07 in postanejo del družine ČvekiFON.

Kaj lahko s ČvekiFON-om naaredimo vsi ostali?

Tako v Humanitarčku kot v Simbiozi pozivajo, da lahko vsak izmed nas pomaga, da ČvekiFon zaživi. Predvsem z obveščanjem starejših, ki nimajo tolikšnega dostopa do spletnih medijih po posameznih lokalnih skupnostih. Zato pozivajo – da vsaka lokalna skupnost številko nalepi na oglasno desko.


ČvekiFON je skupni projekt Simbioze in Humanitarčka, obe organizaciji je kot pobudnik projekta povezal Žiga Vavpotič, saj verjame da je v teh časih še bolj pomembno sodelovati.
Projekta pa ne bi bilo brez sodelovanja glavnega telekomunikacijskega partnerja A1, ki projektu zagotavlja vzpostavitev in delovanje brezplačne telefonske številke. Projekt je podprlo tudi Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je projekt spoznalo kot projekt nacionalnega pomena.

 

(Visited 297 times, 1 visits today)