Ameriške bolnišnice tiskajo slovenske 3D maske

10. aprila, 2020
Chris Wiles z natisnjenimi maskami Gladius (Foto Thingiverse, by ctwiles)

Ameriške bolnišnice pa kupujejo 3D tiskalnike, da lahko tiskajo maske – Za slovensko 3D zaščitno masko Gladius so na platformi GoFundMe zbrali prek 10.000 dolarjev donacij, 

Ameriški zdravnik Chris Wiles je model maske našel na platformi Thingiverse, kjer jo je s svetom preko odprtokodnega formata v okviru platforme Zaščitimo Slovenijo delil avtor modela maske David Kvaternik.

Morda bodo maske pomenile razliko

David in Chris, ki je pred časom že obiskal Slovenijo, sta se pred kratkim povezala v video pogovoru, si izmenjala dobre prakse ter se dogovorila za nadaljnje sodelovanje pri razvoju in posodobitvah maske. Kot pravi avtor modela maske, sta se že v prvi uri pogovora zelo veliko naučila drug od drugega. Strinjala sta se tudi, da je fleksibilnost 3D tiska lahko ključna za prilagajanje trenutni krizni situaciji, ko primanjkuje različnih materialov.

“Sicer pa je občutek, ko veš, da dve uri od New Yorka nastaja tvoj dizajn in bo morda naredil razliko, nepopisen,” dodaja 30-letni idejni vodja iniciative Zaščitimo Slovenijo.

3D tiskana maska Gladius (Foto Zaščitimo Slovenijo)

V tem času pa je maska doživela veliko nadgradnjo tudi na domačih tleh. Model 3D maske Gladius Friends, ki je namenjen fizičnim osebam, je brezplačno na voljo na www.zascitimo.si. Iniciativa Zaščitimo Slovenijo, ki jo že od začetka podpirata Tehnološki park Ljubljana in Zavod 404, pa že testira tudi masko Gladius Heroes, ki je kompatibilna z anesteziološkimi filtri in zato potencialno primerna za uporabo v zdravstvenih institucijah.

Učinkovit model filtra za maske

Anesteziološki filtri se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje in jih imajo zdravstvene ustanove načeloma na zalogi. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska,  certificirano zagotavlja >99,99% učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene pa so iz materiala PLA, ki ni zdravju škodljiv in je v uporabi v prehrambeni industriji, v medicini pa ga uporabljajo za biorazgradljive notranje šive in medicinske vsadke.

Skupnost Zaščitimo Slovenijo aktivno tiska prve testne maske, da bodo testirane v realnem okolju in za katere upajo, da bodo lahko kmalu po celem svetu pomagale zdravstvenemu osebju v kriznih trenutkih. Aktivno torej poteka testno sodelovanje z nekaterimi institucijami, tako izobraževalnimi kot zdravstvenimi, z namenom razvoja še dodatno prilagojenih mask za zdravstveno osebje.

Vir: Zaščitimo Slovenijo

(Visited 411 times, 1 visits today)