Ne nasedajte lažnim zdravilom in domačim pripravkom proti koronavirusu

11. marca, 2020
koronavirus

V dneh, ko so se okužbe z novim koronavirusom začele pojavljati tudi v Sloveniji, opažamo povečano število oglasov, ki ponujajo zdravila proti koronavirusu ali preventivne učinkovine kot zaščito pred okužbo, sporoča NIJZ.

Tudi mi smo jih zasledili, pa tudi številne recepte za domače pripravke, od doma pripravljenega razkužila (tega, mimogrede, kot svetuje stroka, sploh ne potrebujete, pomembno je pravilno umivanje rok!), Na NIJZ pa so opazili tudi ponudbo različnih preventivnih pregledov.

Ne zaupajte in prijavite oglase

Ob tem so pozvali vse, da spremljate uradne informacije na spletnem portalu GOV.SI in spletni strani NIJZ ter ne zaupate posameznikom ali družbam, ki ponujajo nepreverjene izdelke in storitve. Na NIJZ vse tovrstne oglase prijavljajo na Tržni inšpektorat RS, ki pa sicer, kot so sami sporočili danes, ni pristojna inštitucija.

“Z namenom, da bi potrošniki svoja vprašanja naslovili na prave naslove, v nadaljevanju navajamo pristojne nadzorne organe, saj je z objavo na spletnih straneh NIJZ prišlo do neljube napake, da je za oglaševanje lastnosti izdelkov in storitev, ki naj bi ščitili pred okužbo s koronavirusom, pristojen Tržni inšpektorat,” so zapisali.

Pristojni nadzorni organi so tako, kot pojasnjuje Tržni inšpektorat, naslednji:

  • dezinfekcijska sredstva (razkužila) – Urad za kemikalije
  • prehranska dopolnila – Zdravstveni inšpektorat
  • zdravila in medicinski pripomočki – Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke
  • prodaja na črno s strani posameznikov – Finančna uprava

“Če posamezen organ prejme prijavo, ki ne sodi v njegovo delovno področje, jo nemudoma posreduje v nadaljnje reševanje pristojnemu organu, vendar se na ta način podaljša čas za odgovor oziroma ukrepanje.” Ne glede na vse navedeno pa bo, kot so še dodali, Tržni inšpektorat aktivno spremljal situacijo na trgu in v primeru ugotovljenih kršitev iz svojih pristojnosti ukrepal skladno z zakonskimi pooblastili. Da bo manj zavajanja o tem, kaj vse pomaga proti koronavirusu.

 

Koronavirus: kaj bi nas moralo skrbeti?

 

Vir: gov.si, nijz

(Visited 217 times, 1 visits today)