Nasilje v družini v času karantene: za nekatere dom ni varen kraj

8. aprila, 2020

Nasilje v družini v času karantene – ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni virusa Covid-19 so med drugim povzročili, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje družine. To lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani, ugotavljajo vsi, ki se jih ta tematika tiče. Marsikje po svetu je v tem času prišlo do porasta družinskega nasilja. Za nekatere dom žal ni varen kraj. 

Celo Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres  je minulo nedeljo vlade po vsem svetu opozoril na porast nasilja v družini. Dejal je, da je za mnoge ženske in dekleta dom pravzaprav največja grožnja.

Kaj pa pri nas?

Na  podlagi  trenutnih  statističnih  podatkov policija ugotavlja, da so kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in otroke v letošnjem letu nekoliko v porastu.  V  obdobju  od  1.  1.  2020  do  31.  3. 2020 je policija namreč obravnavala 415 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katere je bila podana kazenska ovadba (skoraj 25% več kot lansko leto, ko jih je bilo 333).

“Od uveljavitve ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni, tj. od 16. 3. 2020  do  31. 3. 2020, je policija obravnavala 67 kaznivih dejanj nasilja v družini,  kar je primerljivo z istim obdobjem lanskega leta, ko jih je bilo 57.  Policija  v  vseh  primerih  odreagira  in  ustrezno  ukrepa, v večini
primerov pa je osumljencu izrečena prepoved približevanja,” so nam danes sporočili s policije.

Kazniva  dejanja  zanemarjanje  mladoletne osebe in surovo ravnanje pa so v letošnjem  letu,  glede  na isto obdobje lani, nekoliko v upadu, prav tako kazniva dejanja spolnega napada na osebo  mlajšo od 15 let.

“Nasilje morebiti obstaja, vendar ga nihče ne vidi”

Ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni virusa COVID-19 so med drugim povzročili, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje  družine,  kar,kot še navaja policija,  lahko  privede tudi do trenj med družinskimi člani.

“Upoštevati  je  treba tudi to, da so šole, službe, lokali zaprti, vse druge storitve  pa  omejene.  To  pomeni,  da nasilje morebiti obstaja, vendar ga nihče ne vidi, nihče ne prijavi, ali pa žrtev nima možnosti prijave,” poudarijo.

Ob tem dodajo, da žrtev v  tem času težje prekine krog nasilja in težje pokliče na pomoč: ” Ob poznavanju  dinamike  nasilja  znotraj štirih sten se zavedamo situacij, ko se,  zaradi  trenutnih razmer oziroma omejitvenih ukrepov zaradi pandemije, žrtve težje in redkeje odločijo za klic na policijo, na CSD ali na nevladne organizacije. Otežena jim je tudi nemotena komunikacija z drugimi osebami v njihovem  socialnem  krogu , torej med svojci,  prijatelji,  sodelavci,  zaupnimi osebami …”

O nasilju obvestite policijo

Policija  zato, kot povedo,  v  tem  času  s  preventivnimi  ukrepi  spodbuja  strpnost, razumevanje,  ljubezen  in ničelno toleranco do nasilja, prav tako spodbuja vse,  da  ob  zaznavi  nasilja  le  tega  prijavijo  policiji.

“Zato ponovno pozivamo, da vsi, ki izvedo za nasilje v neki družini ali so mu kot sosedje morda  priča,  da  o  tem  obvestijo  policijo.  V prijavi naj navedejo vse okoliščine,   razbijanje,  kričanje  in  druge  zvoke  zaradi  (domnevnega) nasilja,  saj  se policisti ob intervencijah neredko soočajo s situacijami, ko  žrtev  v  bran  povzročitelju  nasilja  ob intervenciji zanika vsakršno nasilno  vedenje oziroma nasilja iz strahu pred nasilnežem ne upa prijaviti oz.  o  njem  spregovoriti,  kar  posledično  lahko  privede do neustreznih zaščitnih ukrepov in do nadaljnje ali še hujše ogroženosti.”


Spremljajte rubriko POD LUPO v aprilu – tematika družinskega nasilja se tiče vseh nas!

(Visited 364 times, 1 visits today)