Velikonočni venec

16. aprila, 2017

Sestavine:

  • 40 dag moke
  • pol žličke soli
  • 2 dag kvasa
  • 4,5 dag sladkorja
  • 1 jajce
  • 6 dag masla
  • toplo mleko

Nadev:

  • 6 dag rozin
  • 6 dag kandiranega sadja ali suhih sliv
  • 4 dag sladkorja
  • pol žličke cimeta
  • nožev vrh oreščka
  • lupina limone

Priprava:

Kvasu dodamo ščep sladkorja in ga raztopimo v toplem mleku. Zlijemo ga v jamico sredi moke. Ko začne vzhajati, dodamo druge sestavine in z roko mešamo. Dodamo raztopljeno maslo ter dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in naj vzhaja dolgo uro.

Vzhajano testo razvaljamo na pomokani deski v 25 x 40 cm velik pravokotnik. Sestavine za nadev zmešamo in porazdelimo po testu ter z valjarjem rahlo pritisnemo. Testo zvijemo in tesno stisnemo robove ter oblikujemo v krog, tako da se konca prekrivata. Obroč položimo na pomaščen pekač ali v model in pustimo vzhajati 45 minut. Pečemo 25-35 minut. Pečeno čez nekaj minut obrnemo na desko, pokrijemo s prtom, da se počasi ohladi.

(Visited 30 times, 1 visits today)