Velika noč: 5 najlepših prazničnih otroških slikanic

10. aprila, 2020
Tamara Laganin Kranjec
Velika noč: 5 najlepših prazničnih otroških slikanic

Da bo velika noč lep praznik tudi letos, lahko z otroki posežete po slikanicah na temo velike noči. Izbrali smo nekaj zelo lepih, ki imajo tudi lepo zgodbo.

Nekega lepega dne

Pri Založbi Učila International, d. o. o. iz Tržiča je v letu 2017 izšla slikanica avtorice M. Christine Butler z naslovom Nekega lepega dne (One perfect day, prevedla Ida Sternad). Slikanico je ilustrirala: Tina Macnaughton

Ježek, jazbec, lisica, zajec, miški in mama miš nekega jasnega in svežega pomladnega dne družno odhitijo skozi gozd in gaj. Radovedni so, če je tam okrog kaj novih rožic ali živali. Razen dišečih vijolic, puhastih jagenjčkov in mladih ptičkov med spotikanjem čez drn in strn najdejo puhaste račje mladičke, ki jih pelje mama raca na plavanje. In sladka presenečenja – velikonočna čokoladna jajca. Vsepovsod ležijo, le poiskati jih je treba. Toda, ojoj, račke se izgubijo in mama raca je v skrbeh. Prijatelji ji priskočijo na pomoč. Ali jim bo do prvega mraka uspelo najti vse račje mladičke? In čokoladne pirhe?

Zajček Pablo išče jajčka

Pri Založbi Kres, d. o. o. iz Ljubljane je v letu 2005 izšel prevod slikanice Zajček Pablo išče jajčka avtorice Muriel Mossoux (Vrolik pasen, Pablo!, prevedla: Veronika Drolc)

Velikonočni zajček Pablo zjutraj v kurniku zaman išče jajca. Le kje naj jih dobi, saj jih mora vsako leto umetniško pobarvati? Tudi njegov pomočnik mišjak Benjamin ne najde nobenega jajca. O tristo poslikanih pirhov, jajc mu nočeta dati ne gos, ne raca, golobičja so prekrhka in premajhna. Edina, ki bi svoja jajčka delila z njim, je žaba. Toda njena jajčeca so predrobcena. Obupanega ga njegova žena zajklja potolaži z vročo čokolado. Toda skodelica s čokolado se razbije, čokolada pa se razlije po jajčkih v košarici. Pablo se domisli nečesa imenitnega. Jajčka bo odslej naredil kar sam, iz čokolade.

Velikonočne lastovke

Pri Založbi Ognjišče, d. o. o. iz Kopra je izšla slikanica Velikonočne lastovke  avtorice Vicki Howie (The Easter Swallows, prevedel Silvester Čuk) Ilustrirala: Paola Bertolini Grudina

Dolgorepi in Kratkorepa sta lastovičji par. Iz blata si začneta zidati gnezdo s pogledom na mesto Jeruzalem. Ko vedno znova v svojih kljunih nosita kose blata z blatnega polja, srečata oslička. Zaupa jima, da bo v mesto Jeruzalem ponesel velikega kralja. Tudi lastovičji par poleti do mestnih vrat in gleda, kako množica vzklika kralju na osličku in na tla pogrinja plašče pred njim.

In medtem ko lastovičji par zida gnezdo iz blata naprej, posluša druge ptice v vrtu, ki žvrgolijo o Jezusu. Kako je pomiril vihar, kako je z dvema hlebčkoma kruha in petimi ribami nasitil pet tisoč lačnih ljudi, z drobtinicami pa so se nasitili lačni vrabčki.

Tudi lastovičji par poleti do mesta, kjer na okenski polici najde krušne drobtinice. Ko pogleda Kratkorepa skozi okno gornje sobe, vidi Jezusa s svojimi prijatelji pri zadnji večerji.

In tako naprej je ptičji par navzoč vsepovsod na njegovi zadnji poti od sodne palače do smrti na Golgoti. Ko eden Jezusovih prijateljev položi njegovo telo v votlino in jo zapre z velikim kamnom, žaluje ves svet. Potrta je Marija Magdalena, potrt je lastovičji par. Kdo bo zdaj skrbel za ptice?

Toda na velikonočno jutro zagledata lastovici odprto votlino. Prazna je. Kajti Jezus je vstal. Premagal je smrt. In živi.

V življenje so se prikljuvali tudi štirje lastovičji mladički. Že lačno odpirajo svoje kljunčke in veselo čivkajo.

Ustvarjalna slikanica

Pri Založbi Tamaj, d. o. o. iz Domžal je izšla knjižica za ustvarjanje z otroki, ki je zanimiv priročnik, kjer mrgoli idej za barvanje pisanic, pisank ali remenk – enega od simbolov, ki spremljajo veliko noč.

Slikanica je zelo nazorno opremljena s slikami o poteku različnih tehnik barvanja pirhov. Tako si pri barvanju jajc pomagamo na vse mogoče načine: z zaveso, najlonsko nogavico, s čebulnim perjem, maslom, s slamicami, z ješprenjem, z ličarskim trakom, z vazelinom, s sladko smetano, z voščenko, lahko jih obelimo, iz jajc lahko naredimo tudi razne podobe figuric.

Velikonočni izdelki

Pri Tehniški založbi Slovenije, d. d. je v letu 2010 izšel prevod priročnika za velikonočno ustvarjanje z otroki Velikonočni izdelki avtorice Clare Beaton (Easter Activity Book, prevedla: Tadeja Dović)

Knjiga je polna odličnih in preprostih zamisli za ustvarjanje z otroki v velikonočnem času. Med opravili zgodnjega pomladanskega časa je tudi shranjevanje cvetlic, ki jih naberemo v naravi in jih posušimo, da jih ohranimo čim dlje za spomin.

V knjigi ne manjka tudi zanimivo barvanje pirhov, ki jih predhodno izpihamo. In kako si pomagamo z vžigalico in nitko, da naredimo zanko skozi luknjico in jih obesimo na vejo.

Jajčnih lupin nikarte zavreči, vanje rajši nasadimo vrtno krešo in lupinam narišemo obraze.

V knjigi si lahko pogledamo tudi, kako izdelati velikonočne voščilnice, ki so čisto nekaj posebnega, če so izdelane z volno, jajčnimi lupinami, izrezane iz papirja na cikcak in pobarvane s flomastri …

Med velikonočnim izdelki ne smejo manjkati tudi rože iz papirja, rumene forzicije in rdeča japonska kutina.

Iz marcipana lahko oblikujemo različno sadje in živali ter jih obarvamo z jedilnimi barvami.

Iz blaga pa sešijemo žabe, s katerimi lahko žongliramo. Napolnimo jih s fižolom.

Z raznimi igrami, kot je izdelovanje papirnatih ladjic, ki jih spustimo na vodi in iskanjem pirhov, s katerimi se potem igramo različne igre, preženemo turobno zimo in odpremo z veliko nočjo vstajenje pomladi.

(Visited 597 times, 1 visits today)