Velikonočni pokuški

14. aprila, 2014

V Hiši kulinarike Jezeršek so za revijo Eko dežela pripravili jedilnik za velikonočno pojedino – na osnovi tradicionalnih sestavin, ki so jim dodali trendovski pridih. Predstavljamo recepte, ki bodo očarali tako vaše brbončice kot vaše goste!

Župa od zelišč

Sestavine za 4 osebe:
približno 1 liter zelenjavne osnove
30 dag poljubno narezane zelenjave
korenček
koromač
krompir
koleraba
por
brokoli
grah
4 dag sesekljane čebule
4 dag masla ali olja (najbolje oboje)
sol, poper, muškatni orešček
maslena kocka po potrebi
1 žlica stepene sladke smetane

Zeliščna kisla smetana ali legir
1 lonček (2,5 dl) kisle smetane
sveža spomladanska zelišča (pehtran, timijan, melisa, peteršilj, drobnjak, kislica, špinača, kreša…)

Priprava:
Na stopljenem maslu in olju steklasto prepražimo sesekljano čebulo. Nato prilijemo zelenjavno osnovo, dodamo poljubno narezano zelenjavo in kuhamo do mehkega približno 25 minut. Ko je zelenjava skuhana, jo s paličnim mešalnikom zmiksamo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Po želji, če se nam zdi preredka, dodamo malo maslene kocke in pokuhamo. Na koncu juhi primešamo žlico stepene sladke smetane. Za zeliščni legir izbrana zelišča fino nasekljamo in dodamo kisli smetani. Narahlo premešamo.
V ogret jušni krožnik ali skodelico najprej vlijemo juho. Na juho položimo žličnik legirja. Okrasimo s kapucinko ali kakšno drugo zeliščno vejico. Postrežemo s popečenimi kockami kruha ali posušeno kruhovo rezino.

Čemaževi jajčni vlivanci s popečeno kranjsko klobaso

Za vlivance potrebujemo:
25 dag ostre moke
5 jajc
sveže čemaževe liste (10 listov ali po izbiri)
sol
3 dag masla
olje

Priprava:
Oprane in osušene čemaževe liste fino nasekljamo. Jajca stepemo. Nato med žvrkljanjem postopoma dodajamo moko, da dobimo gosto, a še vedno tekoče testo. Dodamo še fino nasekljane čemaževe liste in sol. Če je potrebno, dodamo še moko in premešamo. Pustimo, da testo nekaj časa počiva. Testo damo v dresirno vrečko (z majhno odprtino), s pomočjo katere v vrelo slano vodo nabrizgamo vlivance. Počasi naj vre 3 do 5 minut. Kuhane vlivance odcedimo, oplaknemo s hladno vodo in jih stresemo na ogreto maslo. Narahlo premešamo.

Za kranjsko zabelo potrebujemo:
1 kranjsko klobaso
oblance trdega kozjega sira
rumenjak trdo kuhanega jajca

Priprava:
Kranjsko klobaso narežemo na rezine in jih opečemo na segretem olju. V segrete globoke krožnike porazdelimo čemaževe vlivance, dodamo opečene rezine kranjske klobase in oblance trdega kozjega sira. Okrasimo z majhnimi svežimi čemaževimi listi in potresemo z drobljenci kuhanega rumenjaka.

Budl ali gorenjska prata v topli hrenovi omaki
*Nabudlati pomeni nadevati, od tod tudi ime jedi.

Za budl potrebujemo:
1 kg kuhanega prekajenega svinjskega mesa
1 kg starega belega kruha
2,5 dl mleka
1 dl kisle smetane
5 jajc
1 majhno čebulo
2 stroka česna
peteršilj
1 kos večje svinjske mrežice
sol
poper
muškatni orešček

Priprava:
Kruh narežemo na manjše kocke in ga namočimo z mlekom in smetano. Dodamo jajca in dobro premešamo. Kuhano in ohlajeno meso narežemo na majhne kocke in ga primešamo kruhu. Dodamo še praženo na drobno narezano čebulo, sesekljan česen, peteršilj, sol, poper in muškatni orešček. Nadev dobro premešamo. Iz nadeva oblikujemo štruco in zavijemo v svinjsko mrežico. V pečici pečemo približno eno uro. Mi smo iz nadeva oblikovali cmoke, jih skuhali v slani vreli vodi, ohladili, vsakega posebej zavili v svinjsko mrežico in zapekli v pečici do lepe zlato rjave barve – toliko, da se budlov cmok pregreje.

Za toplo hrenovo omako potrebujemo:
1 naribano žemljico
1 na drobno narezano šalotko
3 dag masla
2,5 dl suhe župe
2,5 dl sladke smetane
2 žlici hrena
sol
poper

Priprava:
Na maslu na hitro sotiramo na drobno narezano šalotko, dodamo naribano žemljico in jo svetlo prepražimo. Zalijemo s suho župo. Pokuhamo. Dodamo hren in smetano in še malo pokuhamo. Popopramo. Sol dodamo po potrebi, ker je suha župa običajno zelo slana. Nekaj kapljic limoninega soka doda svežino.

Postrežemo v globoke segrete krožnike, najprej damo hrenovo omako in nato nanjo položimo budlov cmok. Okrasimo z drobnjakom, sveže naribanim hrenom ali rezanci mlade čebule.
 

Kokosova potica

Za testo potrebujemo:
40 dag moke
10 dag čokolade v prahu
1 kocko kvasa
2 dl mleka
0,5 dl mleka
1 jajce
sladkor po okusu – 2 veliki žlici

Iz sestavin naredi običajno kvašeno testo

Za nadev potrebujemo:
3 dl sladke smetane
30 dag kokosove moke
3 rumenjake
15 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
limonino lupinico

Priprava:
Sladko smetano zavremo. Odstavimo in primešamo kokosovo moko. Posebej stepemo rumenjake s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in limonino lupinico in dodamo ohlajenemu kokosu. Nazadnje narahlo umešamo še sneg iz treh beljakov. Nadev razmažemo po razvaljanem vzhajanem testu. Zvijemo in damo v model. Pečemo približno 1 uro.

Recepture pripravila Ana Šušteršič, Hiša kulinarike Jezeršek

(Visited 11 times, 1 visits today)