Najboljša mesta za obisk v Evropi letos

5. junija, 2019

Če se želite potepati po visokih gorskih verigah ali se izgubiti v mestnih ulicah, si oglejte seznam najboljših destinacij v Evropi v letošnjem letu, ki ga je pripravil Lonely Planet.

Letošnja najboljša destinacija v Evropi, kot pravi Lonely Planet, je slovaško gorovje Tatre. Obiskovalci si lahko na tej destinaciji ogledajo prelepe gore, slapove in celo rjave medvede. Druga destinacija na seznamu je Madrid, ki si je svoje mesto prislužil s čudovitimi kolesarskimi stezami, pešpotmi in še veliko več. Na tretjem mestu je manj raziskan del Islandije, novi Arctic Coast Way, ki obiskovalce popelje na neodkrite obale severne Islandije.

Najboljših 10 destinacij v Evropi:

  1. Visoke Tatre, Slovaška
  2. Madrid, Španija
  3. Artic Coast Way, Islandija
  4. Hercegovina, Bosna in Hercegovina
  5. Bari, Italija
  6. Šetlandski otoki, Škotska
  7. Lyon, Francija
  8. Lihtenštajn
  9. Vevey, švica
  10. Istra, Hrvaška

Visoke Tatre, Slovaška

Nekaj mitskega je na pokrajini slovaškega visokogorja Tatre. Slapovi, prelepe gore, narava in divje živali. Izkoreninjeni iz večine Evrope, v tej divji, razgibani regiji živijo rjavi medvedi, skupaj z risi, volkovi in gamsi, ki jih je mogoče opazovati v svojem naravnem okolju. Sprehodite se lahko do najvišjega slovaškega vrha, 2655 m visokega Gerlacha, s čolnom zaveslate po ledeniškem jezeru Štrbské Pleso in uživate v tradicionalni gostoljubnosti v visokogorskih planinskih kočah.


Madrid, Španija

Nočno življenje v Madridu je ena najlepših nočnih scen. A v tem španskem mestu pa lahko uživajo ne le nočne ptice, temveč tudi drugi. Madrid daje velik poudarek trajnostnemu življenju in ponuja veliko čudovitih kolesarskih stez, razširjenih pešpoti in nadzorov emisij, ki mesto podnevi preoblikujejo v kraj za rekreacijo in uživanje na svežem zraku.


Artic Coast Way, Islandija

Kljub temu, da že desetletje zaseda visoko mesto na seznamu popotnikov, ima Islandija še en as v rokavu. Med milijoni ljudi, ki jo obiščejo vsako leto, je največ pozornosti namenjeno glavnemu mestu Rejkjavik in krožni turistični poti Gullni hringurinn. A vendar Islandija v sebi skriva še veliko več. Na severni obali namreč najdemo tudi Artic Coast Way. Skupek 21 vasic, 4 otokov in čudovitih naravnih znamenitosti, ki ponujajo veličastne razglede, možnost raziskovanja, opazovanja divjih živali in pustolovščin v divjini.


Hercegovina, Bosna in Hercegovina

Raziščite Hercehovino letos malo drugače. Podajte se na potovanje po kolesarski poti CIRO, ki poteka po nekdanji avstro-ogrski železniški progi, skozi podeželje od Mostarja do Dubrovnika in povezuje nekatere od glavnih znamenitosti regije. Podajte se v raziskovanje srednjeveških ulic Počitelja, raziščite Vjetrenico ali se odpravite na pohod po tradicionalni gorski vasici Lukomir. Doživite novo perspektivo v tej popolni pokrajini.


Bari, Italija

Ponovno oživljeno staro mestno jedro ponuja nekaj novega. Družinsko vodene restavracije in kulturni prostori, ki ponovno odpirajo svoja vrata. Od okrašenega gledališča Teatro Piccinni do prelepih razkošnih hotelov, kot je Oriente. Z boljšim nočnim življenjem, varnejšim ulicam in čistejšim plažam, mesto Bari ponovno privablja obiskovalce.


Šetlandski otoki, Škotska

Ni veliko popotnikov, ki bi prišli na najsevernejšo točko v Združenem kraljestvu, na Šetlandske otoke, ki ležijo približno 170 kilometrov od obale celinske Škotske. Najsevernejša točka je destinacija le za najzahtevnejše pustolovce, ki radi uživajo v čudovitih obalnih poteh, ob opazovanju divjih živali in se družijo z nadvse prijaznimi domačini ob kozarcu viskija.


Lyon, Francija

Mesto Lyon, že dolgo zasenčeno s strani glavnega francoskega mesta, morda res nima tako velikega ugleda, vendar ima vseeno nekaj svojih značilnosti, ki jih ne smemo spregledati. Je lepo mesto, z dobro hrano in kulturnim dogajanjem. Ne smemo pozabiti, da je to pravzaprav rojstno mesto francoske kinematografije.


Lihtenštajn

Sprehod po celotni državi v enem vikendu? To je možnost, ki jo ponuja Lihtenštajn. V okviru praznovanja 300 let, odkar je Lihtenšajn postal suverena država, bo Lihtenšajn odprl slikovito 75 kilometrov dolgo pohodno pot, ki bo potekala skozi vrhove in pašnike v vseh 11. občinah. Tudi, če pustimo pohodne čevlje doma, je podeželska, vendar bogata država fascinanten kraj za obisk.


Vevey, švica

Vevey bo letošnje leto, julija, zopet gostil Fête des Vignerons. Tritedenski festival vina, ki je namenjen razkošnim predstavam, paradam in koncertom, ki se že od 18 stoletja, zgodi le vsakih 20 let. A vino ni edina stvar, zaradi katere je majhno švicarsko mesto tako zanimivo. Mesto stoji ob robu Ženevskega jezera, majhno staro mesto jedro pa je polno kakovostnih restavracij, ki ponujajo vse, od okusnih jedilnikov z dvajsetimi hodi, do poceni in veselih fondujev. Preživite dan ob dobri hrani, kopanju v jezeru ali pa se sprehodite po okoliških vinogradih.


Istra, Hrvaška

Vsem poznana Istra nudi za vsakogar nekaj. Za gurmane dobro hrano in vino, za raziskovalce zgodovinsko Puljsko areno, edini preostali rimski amfiteater, ki ima štiri stranske stolpe in v celoti ohranjene vse tri rimske arhitekturne rede, lepe plaže za tiste, ki bi se radi odpočili in užili nekaj sončnih žarkov in gurmanske kolesarske ture za športnike. Obalna mesta ponujajo tudi poletne glasbene festivale in različne izlete s tartufi.

(Visited 27 times, 1 visits today)