LOGO_LUPA_web

Najboljša eterična olja za vsak prostor v hiši

28. oktober, 2017

Če iščete čisto in pravo aromo za kopalnico ali prijeten vonj za spalnico berite naprej. Predstavljamo bistvena eterična olja, ki jih potrebujete za prijetno atmosfero v stanovanju ali hiši.

Pri vhodu v vaš dom lahko vaše obiskovalce, poleg dobrodošlice na predpražniku, prijetno pozdravi tudi eterično olje. Strokovnjaki priporočajo olje, ki zmanjšuje napetost. To sta eterični olji pomaranče in cimeta. Olje pomaranče vsebuje kemično sestavino limonen, ki dokazano zmanjšuje aksioznost, zmanjša srčni utrip in olajša stres. Cimetovo olje pa je klasičen vonj, ki spominja na peko piškotov, ki nas popelje v otroštvo.

Katera pa je prava izbira v kuhinji, kopalnici in dnevni sobi? Vas zanima?

KUHINJA – limona, cimet

kitchen-stove-sink-kitchen-counter-349749_web

Za čist in svež vonj v vaši kuhinji se odločite za eterično olje limone. Limona deluje protibakterijsko, je stimulativna in ima naravne čistilne lastnosti. Limona bistri naš um, odganja jezo in daje občutek nove energije. Če želite vašo kuhinjo preobraziti v nekaj udobnega pa dodajte še olje cimeta, ki vzbuja občutke topline in udobja.

DNEVNA SOBA – rožmarin, jelka

living-room-2583032_web

Po mnenju strokovnjakov so eterična olja za dnevno sobo odvisna od dejavnosti, ki jih tam najraje počnete. Če se želite sprostiti po dolgem dnevu in pozabiti na stresne trenutke uporabite eterično olje jelke. Ta nas sprosti, poveže z naravo in znižuje krvni tlak. Če uporabljate dnevno sobo kot pisarno ali v njem velikokrat lotite dela, uporabite olje rožmarina. Rožmarin spodbuja ustvarjalnost in aktivira naš spomin.

JEDILNICA – bergamot, copaiba

pexels-photo-154161_web

To verjetno ni ena od sob, ki jo uporabljate pogostoma, ampak le ob posebnih priložnostih, a tudi ta ima svoje eterično olje. V jedilnici uporabite eterično olje bergamotke, ki obnavlja vaš apetit. Izogibajte se močnim vonjem, ki vas lahko motijo ali zatirajo apetit, kot sta poprova meta in ingver. Strokovnjaki priporočajo tudi eterično olje copaiba, pridobljeno iz južnoameriškega drevesa. Ta ima nežen osvežujoč lesen vonj, ki okrepi prostor in ustvari mirno vzdušje.

SPALNICA  jasmin

pexels-photo-271743_web

To je prostor kjer najverjetneje preživite največ časa. V spalnico se najbolj poda eterično olje, ki je pomirjajoče, sproščujoče in vam pomaga zaspati. Izberite cvetlični vonj jasmina, ki obenem vzpodbuja tudi intimo. A ker ima močan vonj pazite pri doziranju. Kapljica ali dve bosta ravno prav.

PRALNICA – copaiba, limona

pexels-photo-271711_web

Pralnica je pogosto pozabljen del hiše in tisti prostor, ki lahko sproži stres, saj nas opominja na gospodinjska opravila. Prav iz tega razloga izberite sproščujoč vonj, ki bo obenem odišavil tudi vaša oblačila. Poskusite kombinirati eterično olje limone on copaibe. Svetel, vesel vonj limone vas bo dvignil, copaiba pa vas bo s toplim, lesenim vonjem sprostila in olajšala vašo zaskrbljenost.

KOPALNICA – evkaliptus, limona, čajevec, sivka

bathroom-2132342_web

Vsi si želimo, da je kopalnica sveža in čista. Da poudarite te lastnosti izberite lahko in zračno eterično olje, kot so limona, evkaliptus ali olje čajevca. Ne le, da imajo ta olja antibakterijske lastnosti, ampak tudi spodbujajo naš um. Če uživate v prijetni in dolgi kopeli po napornem delovnem dnevu pa izberite sivkino olje, ki vas bo sprostilo. Ena kapljica eteričnega olja sivke v kopeli je vse kar potrebujete za pravo sprostitev.

GARAŽA – poprova meta

keys-workshop-mechanic-tools-162553_web

Morda mislite, da garaža res ne potrebuje osvežitve, a povsem verjetno je, da vanjo vstopite večkrat kot bi si morda mislili. In zakaj je ne bi odišavili z vonjem poprove mete? Poprova meta spodbuja središče v naših možganih, ki nas motivira in dvigne. Ravno prav, ko se odpravljamo v službo ali iz nje pridemo domov. Močan mentolov vonj pa bo prav tako prekril neprijetne vonjave, ki se lahko zadržujejo v garaži.

BALKON ALI TERASA – citronela, jelka

liege-883094_web

Če imate doma morda teraso ali balkon, tudi temu lahko zagotovite prijeten dišeč vonj. Eterični olji za ta del hiše sta citronela in jelka. Citronela s svojim svetlim vonjem dviguje razpoloženje in odganja mrčes. Vonj jelke pa se še posebno prileže, če živite v mestu, saj vas njen vonj poveže z naravo in vas sprosti.

KLET ALI PODSTREŠJE  cedrovina

baskets-2028298_web

Če uporabljate svojo klet in podstrešje za shranjevanje stvari, jo popršite s cedrovino. Ima topel in vznemirljiv vonj, ki izzove občutke nostalgije in udobja. S praktičnega vidika cedrovina tudi odganja žuželke in ohranja čist prostor. Dve do tri kapljice olja kanite na bombažno kroglico in jo shranite v škatlo kjer hranite svoje dragocene stvari, da ostanejo sveže.

(Visited 14 times, 1 visits today)