Namigi za trajnostni izlet po Evropi

2. novembra, 2019

Nova raziskava je analizirala evropska mesta in ugotovila katere destinacije so okolju najbolj prijazne. Kopenhagen s svojimi kolesarskimi stezami in čistimi vodnimi potmi ne preseneča, da se je uvrstil na vrh seznama, sledi mu mesto s podobnimi lastnostmi: Amsterdam.

Spletno mesto za rezervacijo potovanj lastminute.com je objavilo rezultate raziskave, ki so jo opravili, da bi našli najbolj eko destinacije v Evropi. Proučili so mesta na različnih dejavnikih kot je število zelenih površin, obsežnost omrežij javnega prevoza in kolesarskih poti in možnost dejavnosti kot je sprehod ali izlet s čolnom, ki ne povzročata proizvodnje ogljika.

Omeniti velja, da je raziskava obravnavala le večja mesta po Evropi.

København

København ali Kopenhagen je ocenjen kot najboljše mesto za obisk ekološkega turizma. Dosegel je oceno 6,8 od 10. Danska prestolnica je kolesom in okolju prijazno mesto, ki trajnost postavlja v središče mestnega načrtovanja. Mesto, ki je v preteklosti prejelo tudi evropsko nagrado za zeleno prestolnico, je Evropska komisija, zaradi njene dostopnosti s kolesom (govorimo o dvojnih kolesarskih stezah), opisala kot „pionir prometa“.

Amsterdam

Amsterdam širi zelene površine po javnem zemljišču in uvaja korake, s katerimi bo mesto še bolj prijazno kolesom. Obiskovalci nizozemske prestolnice se lahko celo podajo na brezplačen ogled kanala in zajtrk, če med ogledom čolna poberejo nekaj smeti iz kanala. Za trajnostno nakupovanje je na voljo velikanski bolšji trg IJ-Hallen, ki se odvija vsak vikend vsak mesec v okrožju Amsterdam-Noord.

Stockholm

To mesto je dobitnik prve nagrade za zeleno prestolnico leta 2020. Švedska prestolnica se želi do leta 2050 znebiti fosilnih goriv. Zaradi veliko zelenih površin in tako čistega zraka je to idealno mesto, kjer lahko uživate na prostem in se naužijete svežega zraka. Mesto je prav tako polno okolju prijaznimi hostli, turisti pa lahko prav tako obiščejo okrožje Hammarby Sjöstad, ki je projekt za trajnosti razvoj v središču mesta.

Praga

Praga je eno najbolj naravno zelenih mest v Evropi in ponuja veliko pešpoti po zgodovinskih četrtih. Za kratek izlet izven mesta pa se lahko odpravite v park Divoká Šárka, kjer se lahko naužijete svežega zraka. Izredno dobro ima Praga tudi mrežo avtobusov, podzemnih vlakov in tramvajev. Na znamenitih tržnicah ob sobotah najdemo veliko lokalne zelenjave, ki je pravo trajnostno bogastvo Češke Republike.

Dunaj

Polovica mestnega območja Dunaja sestavljajo zelene površine, v mestu pa najdemo veliko manjših mestnih kmetij, ki zagotavljajo pridelke za trajnostno obedovanje v mestu. Prav tako kot mesta zgoraj, pa se tudi Dunaj ponaša kot izredno prijazno mesto kolesarjem in se ponaša z obsežno mrežo javnega prevoza, ki omogoča enostavno potovanje iz enega konca mesta do drugega.

(Visited 9 times, 1 visits today)