10 čarobnih srednjeveških mest v Evropi

28. februarja, 2017
Manarola, The Cinque Terre, Italija (Foto: Wikipedia)

Veliko evropskih srednjeveških mest je prežetih z zgodovino in zanimivo arhitekturo. A nekaj jih je takih, ki si zaslužijo več kot le kratek postanek ob potovanju. Zakaj se ne bi resnično potopili v njihovo čarobnost in, namesto v modernem hotelu, prespali kakšno noč kar med starimi obzidji, ki nam dajo občutek, kot da smo naredili korak nazaj v času? Raziskali smo 10 najzanimivejših in naravnost čarobnih evropskih srednjeveških mest …

Salamanca, Španija

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

V centru Salamanca se nahaja najstarejša univerza v Španiji (ena najstarejših v vsej Evropi), ki sega v leto 1134. Mestece, z vzdevkom La Dornada (Zlato mesto), se ponaša z izjemno zbirko srednjeveških, gotskih in baročnih stavb. Teh v soju zlatih žarkov kamnitih struktur, ki upravičijo njegov vzdevek, res ne gre zamuditi! In še namig za sladokusce: sveže narejeni churrosi (ocvrtki) preliti z vročo čokolado v čokoladnici Valor v centru mesta so odlični!

Óbidos, Portugalska

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Bivanje za grajskim obzidjem je najboljši način, da obiščete Óbidos.

Nahaja se uro vožnje severno od Lizbone, glavnega mesta Portugalske. Sprehajanje po tlakovanih ulicah, občudovanje pisanih vhodnih vrat, raziskovanje srednjeveškega gradu in sprehod ob obrambnem mestnem obzidju. Obisk starih cerkva, iz 14. stoletja ali pa sprehod po Rua Dieriti, glavni ulici mesta Óbidos. In ne pozabite poskusiti lokalnega češnjevega likerja postreženega v čokoladno skodelico!

Radovljica, Slovenija

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Medtem ko gre večina turistov le mimo Radovljice, ko gredo na Bled, je to srednjeveško mesto vredno raziskati. Ponuja veličasten razgled na Julijske Alpe in se ponaša z največjo količino sončnih dni v regiji. Radovljica je vredna ogleda na naslednjem evropskem pobegu za vse tujce in tudi mi ne smemo pozabiti nanjo.

Češki Krumlov, Češka

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Kljub svoji majhnosti Češki Krumlov v sebi skriva ogromno čarobnosti. Je dom enega največjih gradov v državi, ki je manjši le od grajske utrdbe v Pragi. Tukaj lahko doživimo številne edinstvene izkušnje, kot so kovaštvo ali rafting skozi središče mesta.

Eguisheim, Francija

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

S tlakovanimi ulicami in barvitimi pol-lesenimi hišicami, spominja na začarano pravljično mesto. Eguisheim je eno od mnogih čudovitih mest vzdolž vinske poti v vzhodni Franciji. Mesto znano, ne le po svojih slikovitih ulicah, ampak tudi po štorkljah in dobrem vinu.

York, Anglija

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Iščete mesto, kjer se lahko sprehodite ob lepo ohranjenem mestnem obzidju? V Yorku boste poleg tega našli tudi največji železniški muzej na svetu, najstarejšo nakupovalno ulico v Evropi in drugo največjo gotsko katedralo v Severni Evropi, ki so jo gradili kar 250 let! Če verjamete v duhove pa vas bo zagotovo zanimalo tudi dejstvo, da je bilo mesto uradno razglašeno kot najstrašnejše v Evropi. Gremo na turnejo duhov? Si upate?

Hallstatt, Avstrija

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

To slikovito mesto ob jezeru je najstarejše še vedno poseljeno naselje v Evropi. Nahaja se približno uro stran od Salzburga. Hallstatt ponuja nekaj najbolj spektakularnih razgledov v Avstriji. Na najlepši razgled vas popelje kar ladjica po jezeru ali vzpenjača, ki vas pripelje do višine 838 metrov do znamenite razgledne ploščadi.

Ghent, Belgija

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Center rezerviran le za pešce ponuja lep razgled na srednjeveško arhitekturo in grad iz 12. stoletja. Za očarljivi sprehod po mestu lahko vzamemo zemljevid in se podamo na pravo avanturo, polno čudovitih uličnih umetnosti. Če počakamo na sončni zahod, pa doživimo mesto čarobno kot iz pravljice.

The Cinque Terre, Italija

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Cinque Terre je ime 18-kilometrskega pasu severozahodne obale Ligurskega morja v Italiji s številnimi zalivi in plažami, obdanimi s strmim reliefom. Cinque Terre ali slovensko pet dežel je skupek petih mest – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Med petimi pisanimi mesti vozi vlak, a pravi pustolovci se na raziskovanje odpravijo po pohodniških poteh, ki povezujejo ta srednjeveška mesta vzdolž Sredozemskega morja. In prav vsako mestece ima svoj edinstveni čar.

Hvar, Hrvaška

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hvar je resda otok v Jadranskem morju, vendar vseeno lahko dostopen. Trajekt redno prevaža turiste in obiskovalce iz celine. V starem mestnem jedru Hvara najdemo trdnjavo iz 16. stoletja in samostan iz 15. stoletja s cipreso staro že več kot 300 let! Stari Grad, drugo srednjeveško mesto na otoku, pa je eno najstarejših v vsej Evropi.

Kar dela Evropo zanimivo in privlačno je prav njena zgodovina. Srednjeveške zgodbe, ki segajo od temnih in žalostnih pa vse do tistih očarljivih in romantičnih. Na sprehodu po tlakovanih ulicah nam morda uspe ujeti majhen pogled v to, kako je bilo življenje videti pred stoletji.

D.K.

Vir: Tripadvisor

(Visited 53 times, 1 visits today)