100 let staro ladijsko razbitino prevzela narava

8. aprila, 2020

Narava premaga vse. Ob obali Avstralije v morju sedi parna ladja iz 19. stoletja, ki jo preraščajo drevesa mangrove. Danes je videti kot skrbno izdelana umetniška instalacija, nekoč pa je bila to ladja z imenom SS City of Adelaide, ki je po morju plula več kot 50 let. Danes jo prevzema narava.

SS Adelaide je v morje prvič zaplula leta 1863 v Glasgowu na Škotskem. Plula je med destinacijami, kot so Sydney, Melbourne in Honolulu. Po skoraj 30 letih so ladjo prenovili in preoblikovali v jadrnico. Tako so se začele prve težave. Najprej je s prevažanja potnikov prešla na skladiščenje premoga in drugega tovora. Leta 1912 jo je zajel požar, ki je gorel nekaj dni, preden so ga uspešno pogasili. Tri leta kasneje je ladjo kupil George Butler, prebivalec Magnetnega otoka, ki je menil, da jo lahko uporabi kot valobran v zalivu Picnic. Nesrečna Adelaide se je med prevozom do zaliva Picnic zaletela v zaliv Cockle in nato tam ostala. Preživela je 2. svetovno vojno, v katerem so ji razstrelili enega od jamborov, nato pa jo je v 70. letih udaril ciklon, ki je povzročil delni propad ladijskega trupa.

Ladijske razbitine danes počasi prevzema narava

Na njih so se zasadile mangrove, ki so se prilagodile bivanju v težkih pogojih. »Spomnim se le nekaj manjših mangorovov, ko sem pred 20 leti kot otrok hodil nanjo,« pove Redditor, ki živi v bližini razbitine. Omenja tudi, da se razbitina nahaja v avstralskem morskem parku, ki je deležen posebne zaščite. Komercialni lov in plovila z vlečnimi mrežami so tam prepovedana, kar omogoča, da mangrove v miru rastejo. In dokazuje, da narava zmore vse – če ji le pustimo.

Še en dokaz za to je indijska država Sikkim – preberite VEČ.

 

(Visited 214 times, 1 visits today)