V sredo se začne 50. sejem Narava – zdravje!

20. oktobra, 2019
Foto: GR

Pred nami je že 50. sejem Narava-zdravje. Sejem za zdrav življenjski slog, ki se bo od 23. do 26. oktobra odvijal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, so letos organizatorji pospremili s sloganom Uživaj zdravo!

!Pri tem ne poudarjamo le uživanja sveže, lokalne, raznolike in zdrave hrane, ampak tudi iskanje poti v sebi, naravi in sobivanju z drugimi, kako ponovno uživati življenje zdravo in v stiku z naravo. Tudi letos smo ponudbo izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje razvrstili po vsebinskih sklopih Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje,” povedo na Gospodarskem razstavišču.

Posebej poudarjajo spremljevalni program, ki je ob jubileju še posebej zanimiv in privlačen za vse generacije. V njem se bo v štirih dneh zvrstilo prek 100 predavanj, delavnic, tečajev, raznih testiranj, svetovanj, okroglih miz idr. Program si lahko podrobneje ogledate TUKAJ.

Stavbna in bivalna biologija

Novost letošnjega sejma je predstavitev razstavljavcev pod skupnim imenom Stavbna in bivalna biologija, ki so pripravili poseben seminar. Sanja Lončar bo na njem razkrila, kaj vse lahko ogroža naše zdravje v prostorih, v katerih bivamo, in kako se tem vplivom izognemo. Enega večjih problemov z obremenitvami lahko povzročajo tudi naše električne inštalacije, ki potekajo v stenah in jih ne vidimo, drugega pa brezžična tehnologija, ki prihaja tudi od zunaj in jo prav tako z našimi čutili ne zaznamo. Govora bo tudi o prihajajočih 5G omrežjih in predstavili različna mnenja stroke glede tega problema.

Svetovni dan duševnega zdravja

Ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja še posebej izpostavljajo številne delavnice, predavanja, okrogle mize, med katerimi so npr.:

  • sreda, 23. 10., 11.00-12.30
  • petek, 25. 10., 11.-12.30

Delavnica na temo duševnega zdravja in duševnih motenj, na kateri bo udeležencem predstavljen širok vpogled v svet duševnega zdravja in duševnih motenj, ki (pre)mnogokrat ostaja nenaslovljen in zapostavljen. Vsebina delavnice tako zajema splošno razpravo o tem, kaj je duševno zdravje, kaj so duševne motnje, kako se duševne motnje kažejo navzven; definicijo stigme ter kako stigma vpliva na različne marginalizirane skupine, še posebej na ljudi z duševnimi motnjami; dejavnike tveganja in sprožilne dejavnike za razvoj duševnih motenj, pogostost duševnih motenj; motnje razpoloženja pri depresiji in bipolarni motnji; samomorilnost, samopoškodovanje; motnje hranjenja pri anoreksiji, bulimiji, kompulzivnem prenajedanju, ortoreksiji in bigoreksiji; psihoze: shizofrenija; anksioznosti, kot so generalizirana anksioznost, obsesivno-kompulzivna motnja, socialna anksioznost, specifične fobije; odvisnosti; preventivo in zdravljenje duševnih motenj.

Organizator: Društvo študentov medicine Slovenije

  • sreda, 23. 10., 16.00-16.30
  • četrtek, 24. 10.,10.00-10.30

Tjaša Vranetič, dr. med.: Vpliv družbenih omrežij na duševno zdravje – kratko predavanje in razprava o pozitivnih in negativnih vplivih uporabe družbenih omrežij na duševno zdravje posameznika.

  • sreda, 23. 10., 18.00-18.45
  • četrtek, 24. 10., 11.00-11.45

Tjaša Vranetič, dr. med.: Psihedeliki v psihoterapiji – kljub vedno večji pojavnosti duševnih motenj ter potrebi po novih in inovativnih pristopih zdravljenja trdovratnih psihiatričnih motenj je število na novo registriranih zdravil na tem področju v zadnjem času v močnem upadu. Načrtovanje in razvoj psihiatričnih zdravil je kompleksno in ima višji delež neuspeha v kliničnih fazah testiranja kot zdravila drugih terapevtskih skupin. V zadnjem času nevroznanstveniki, psihiatri in psihoterapevti posvečajo vedno več pozornosti obuditvi uporabe psihedelikov, katerih uporaba, raziskave ter nadaljnji razvoj so bili ustavljeni v 70. letih prejšnjega stoletja z njihovo uvrstitvijo med prepovedane substance.

  • četrtek, 24. 10., ob 12.00-13.30

Duševno zdravje otrok – stanje, izzivi in nudenje pomoči, okrogla miza Zveze prijateljev mladine Slovenije
V zadnjih dokumentih Svetovne zdravstvene organizacije beremo, da ima v svetovnem merilu 20 odstotkov otrok in mladostnikov duševne motnje, ki so bodisi čustvene, vedenjske, kognitivne, psihosomatske, psihosocialne narave, ali pa gre za resnejše duševne motnje in psihiatrične bolezni. Tudi v Sloveniji najbrž od teh ocen ne odstopamo. Kakšne so konkretne težave naših otrok in mladostnikov? Zakaj nastajajo? Ali smo pri nudenju pomoči uspešni? Kdo mora biti pri prepoznavanju psihičnih težav najbolj pozoren? Na okrogli mizi bodo s sogovorniki iskali odgovor na vprašanje, ali smo dovolj pozorni na duševno zdravje otrok in mladostnikov.
Na okrogli mizi sodelujejo: dr. Zdenka Čebašek Travnik, psihiatrinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, mag. Mateja Štirn, psihologinja, direktorica ISA instituta, dr. Leonida Zalokar, ravnateljica Vzgojnega zavoda Planina, Nace Breitenberger, svetovalec na TOM telefonu. Pogovor z gosti povezuje dr. Sonja Merljak Zdovc, ZPMS in Časoris.

Na 50. sejem Narava-zdravje »športno« in dobrodelno

Obiskovalce sejma organizatorji spodbujajo, da ga obiščejo peš. Vse tiste, ki bodo na poti do Gospodarskega razstavišča prehodili več kot 6000 korakov, bodo razstavljavci nagradili s darilcem.

Ker hkrati v organizaciji Timing Ljubljana poteka še sejem Tečem, imajo udeleženci tekov s svojo štartno številko za nastop na 24. Ljubljanskem maratonu brezplačen vstop na sejem Narava-zdravje.

Gospodarsko razstavišče bo v jubilejnem letu  na 50. sejmu Narava-zdravje 1 EUR od vsake kupljene vstopnice podarilo Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Skupaj z njimi  zbiramo na sejmu družabne igre, ki so jih otroci, šolarji ali dijaki prerasli ali/in jih ne potrebujejo več. Vsak razred oziroma organizirana šolska skupina in otroci v spremstvu odraslih naj prispevajo ob obisku sejma vsaj eno družabno igro. ZPMS pa bo z njimi obdarila otroke v prazničnem decembru.


Odpiralni čas: od srede do sobote, 23. –26.10., 9.00–19.00 ure

Vsak obiskovalec prejme ob nakupu vstopnice sejemski katalog – Dnevnikovo prilogo Oddih.

Častna pokrovitelja sejma: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za okolje in prostor RS

www.narava-zdravje.si

(Visited 120 times, 1 visits today)