Nenavadni kraji – Kriva drevesa Hafforda

7. aprila, 2020

Kriva drevesa so lokalna atrakcija že vsaj od 40-ih let prejšnjega stoletja. Po besedah Ricka Simmondsa, ki je lastnik posesti, to območje vsako leto obišče pet tisoč obiskovalcev. Približno 20 kilometrov severozahodno od mesteca Hafford v Kanadi najdemo nasad trepetlik, dreves iz rodu topolov, z dramatično zavitimi debli in vejami, kot da bi jih nekdo z rokami zavil in zavozlal.

O tem, zakaj drevesa rastejo tako zavito obstaja kar nekaj teorij. Nekateri pravijo, da so za to krive snovi in onesnaževalci v zemlji, ki so se pojavili, ko je nanjo padel meteorit. Spet drugi pravijo, da je šlo za strelo. Tretja teorija za takšno stanje dreves krivi vesoljce.

 

crooked aspens

Vzrok je v genetiki

Ko pa so od dreves vzeli nekaj vzorcev in jih vzgojili drugje so tudi ti pokazali na enako ukrivljenost ob rasti, kar kaže na to, da je vzrok v genetiki. Znanstveniki pravijo, da je to posledica mutacije zaradi katere drevo raste navzdol namesto navzgor.

Gen, ki je za to odgovoren, je za drevo običajno usoden, pravi Rick Sawatzky,ki dela na oddelku za vrtnarstvo na univerzi v Saskatchewanu. Če bi se ta drevesa morala potegovati za sončno svetlobo z zdravimi drevesi, prav zagotovo ne bi uspela preživeti. Sawatzky meni, da jim je uspelo preživeti tako dolgo le zato, ker se jim za svetlobo nikoli ni bilo potrebno boriti.

Sprehajalna pot

Pred nekaj leti je lokalna turistična organizacija med drevesi speljala tudi sprehajalno pot, da obiskovalci ne bi poteptali nove rasti. »Upajmo le, da bodo ljudje spoznali, da je to območje, ki ga je potrebno ohraniti, saj je tako edinstveno,« pravi župan Hafforda Ron Kowalchuk.

DSC_0174


Poglejte tudi: Drevo, ki raste iz skale.

(Visited 174 times, 1 visits today)