Zaprti lokali in gostilne, trgovine in lekarne ostajajo odprte

16. marca, 2020

Danes ob polnoči je zaradi koronavirusa začel veljati Odlok o prepovedi ponudbe in prodaje, zaprte bodo tudi gostilne. Trgovine z živili in lekarne ostajajo odprte. 

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok, s katerim bo začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, z določenimi izjemami. Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri.

Gostilne, športne dejavnosti, frizerji

Z odlokom je začasno prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

#ostanidoma

Živila, bencinski servisi, lekarne, banke …

Iz začasne prepovedi je izvzeta ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter sledeče dejavnosti:
– prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji;
– lekarne;
– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki;
– program vrt in kmetijstvo v prodajalnah;
– kmetijske prodajalne;
– bencinske servise;
– banke;
– pošte;
– dostavne službe;
– trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
– druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

#opravilenujno

Naredite si pametno zalogo: Preudarno nakupovanje v času epidemije.

Odlok se bo še dopolnjeval, velja do preklica

Iz začasne prepovedi so prav tako izvzete tudi vse oblike ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki so ali še bodo kot izjema navedene v drugih odlokih, ki jih je ali jih še bo Vlada Republike Slovenije sprejela zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti navedenega odloka Vlade Republike Slovenije izdal priporočila glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru.

Prepovedi iz sprejetega odloka bodo veljale do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi in sprejme Vlada Republike Slovenije s sklepom, objavljenim v Uradnem listu Republike Slovenije.

Vir: gov.si

(Visited 165 times, 1 visits today)