Čim manj v trgovine: preudarno nakupovanje svežih živil

16. marca, 2020
Igor Fabjan

V dnevih, ko se je priporočljivo čim manjkrat podati v trgovine, je dobro, da živila kupujemo še bolj preudarno. To še posebno velja za sadje in zelenjavo, saj ima veliko krajši rok trajanja kot konzervirana živila. Zato je dobro izbirati tisto, kar se ohrani dlje časa, seveda ob ustrezni hrambi, da ne začne gniti in plesneti prehitro. 

Hrane, kot poudarja Ministrstvo, ne bo zmanjkalo, vendar pa nekaj zaloge velja narediti že zato, da čim več prakticiramo #ostanidoma.

Vlada RS je včeraj prejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je začel veljati danes, 16.3.2020 ob 00.00. Kar pomeni ZAPRTE TRGOVINE. A Odlok vsebuje tudi določene izjeme. Začasna prepoved tako med drugim ne velja za nakup živilskih izdelkov v trgovinah z živili, prav tako pa je dovoljena prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah.

Zelenjava – katero kupiti, kako jo shraniti?

Solata ne obstane prav dolgo, še posebno narezana in očiščena. Zato je bolje izbrati cele glave. Ali pa namesto zelene solate, radiča raje izberite kitajsko zelje, zeljnate glave, listnati ohrovt.

Cvetača je obstojna precej dlje kot njej podoben brokoli. Tudi brstični ohrovt obstane v hladilniku vsaj teden dni. Najbolje v odprti posodi in pokrit z mokro krpo.

Podobno shranjujemo tudi dokaj obstojne kumare in bučke. Buče imajo tršo lupino in jih lahko namesto v hladilniku hranimo tudi v hladnejših prostorih.

V podobnih pogojih ostanejo več tednov uporabni tudi gomolji repe, pese, kolerabe, redkve, malo manj pa korenje, pastinak, redkvica.

Šparglji se ohranijo sveži najdlje, če jih postavimo v kozarec z vodo.

Čebule ni potrebno hraniti v hladilniku. Dovolj bo hladnejši prostor, po možnosti temen in suh, ter zračen. Zelo primerno je shranjevanje v posebni posodi – čebulniku z odprtinami za zračenje. Podobno velja za česen.

Sadje iz trgovine: najbolj zdržijo jabolka

Med najbolj obstojne sadeže sodijo jabolka. Seveda hranjena v hladnem in temnem prostoru.

Citrusi na sobni temperaturi zdržijo do teden dni, v hladilniku pa bistveno dlje. Dlje časa se ohrani kivi, še posebno, če je ob nakupu trd.

Več tednov pa se pri sobni temperaturi ohranijo predvsem granatna jabolka.

Pametno v trgovine: če kdaj, je zdaj čas za premislek in seznam, preden greste v trgovino po živila.

 

 

 

 

 

(Visited 195 times, 1 visits today)