Odvisnost od interneta – zdravljenje z naravo!

24. februarja, 2020

Odvisnost od interneta in digitalne tehnologije je v svetu v porastu, centrov za zdravljenje pa ni veliko. Zdravljenje tovrstne odvisnosti je specifično, k uspešnosti zdravljenja pa pripomore okolje – v naravi – in, kot smo izvedeli, tudi premišljena arhitektura.

O tem smo se pogovarjali z Matejo Železnik, ki je idejo za Center za zdravljenje odvisnosti od sodobnih tehnologij predstavila v svoji magistrski nalogi ‘Krasni digitalni svet : Idejna zasnova Evropskega centra za zdravljenje odvisnosti od interneta’.

Kako ste prišli na idejo za vaše magistrsko delo? Poznate ljudi, ki so odvisni od sodobne tehnologije?

Ideja za magistrsko nalogo se je porodila skozi opazovanje okolice in same sebe. Piko na i je dodal še ogled dokumenternega filma Lo and Behold v katerem je prikazana zgodovina interneta, njegovo rast in prihodnost, ki mi je dala misliti. Mislim, da je ključnega pomena tudi generacija iz katere izhajam  ( 1988 ) saj lahko primerjam obdobje še brez interneta in sedanjost, ko nas je digitalna doba dobesedno popolnoma omrežila. Brezpomensko pogledovnje na svoje pametne telefone in s tem izolacija od relanega sveta, ki nas obdaja je vedno pogostejša in dolgotranjejša. Počasi a vztrajno vsi podlegamo pastem speta katerim se je potrebno upreti oz. jih znati nadzorovati.

Naslov, ki ste ga izbrali – Krasni digitalni svet – zbuja v bistvu negativne, strašljive konotacije. Je današnji digitalni svet škodljiv za nas? Zakaj naslov, ki se veže na Krasni novi svet?

Že v samem naslovu sem hotela opozoriti na obljubljanje svetle prihodnosti, ki nam jo je prinesla digitalizacija a hkrati na pasti na katere nihče ne opozarja. Menim, da napredek ni nujno pozitiven v vseh pogledih in kakor v knjigi Krasni novi svet tudi tu ljudje postajamo vedno bolj vodene in nadzorovane figure v rokah speta. Današnji in prihodnji digitalni svet nas zasvaja in dokazane so tako psihične kot fizične spremembe pri »rednih« uporabnikih.

Kako razmejimo ‘nezdravo’ odvisnost od ‘realne – konec koncev brez dosobne tehnologije danes ni mogoče delati (v večini služb/poklicev)? Kaj je tisto, kar prevesi tehtnico?

Obstajajo določeni kriteriji po katerih se da določiti realno odvisnost in nezdrave. To je število ur preživetih na spletu brez delovnih ali študijskih obveznosti ( nad 40 ur tedensko ), zanemarjanje delovnih obveznosti, izolacija iz družbe, opuščanje hobijev, nezdrav življenski stil, ki se lahko kaže v neredni in slabi prehrani, motnje spanja, agresivni in tesnobni občutki ob prepovedi uporabe interneta, nihanja v razpoloženju, povečanje depresije, tesnobe itd… Večinoma tej obvisnosti lažje podležejo najstniki ter introverirane osebe, ki na spletu najdejo družbo v forumih ali v igranju iger, vendar po drugi strani podlegajo tudi ekstroverirane osebnosti saj lahko preko družbenih medijih stalno komunicirajo, komentirajo ozr. iščejo pozornost v obliki vščečkov in komentarjev… Odvisnosti lahko tako rekoč podleže vsak saj ponuja zabavo za vse vrste osebnosti in interesov, saj se ob prejemanju nepričakovanih informacij npr. všečkov ali prošenj za prijateljstvo v nas prošča hormon sreče, kar pa je zelo podobno kot pri igrah na srečo.

Menite, da znamo pri sebi prepoznati odvisnost od sodobne tehnologije? Jo prepoznajo strokovnjaki – je ta oblika zasvojenosti že raziskana?

Znake za odvisnost, ki jo lahko prepoznamo pri sebi ali drugih ravno po teh kriterijih. To odvisnost priznavajo tudi strokovnjaki, ki se že kar nekaj let ukvarjajo z njo in je tudi priznana v nekaterih državah uradno, drugje še ne… Strokovnjaki jo primerjajo z odvisnostjo z igrami na srečo, samo zdravljenje pa je bolj težavno saj je jo težje nadzorovati in je potrebna prevzoja iz komuplzivne uporabe na zmerno uporabo spleta. Predvsem, pa je potrebno odvisnost obravnavati celostno.

Center za zdravljenje odvisnosti, kot ste ga zasnovali v magistrskem delu, temelji na celostnem zdravljenju odvisnosti s pomočjo ustrezne arhitekturne in programske zasnove v prepletu z naravo. Zakaj z naravo – kako pomembno je, da človek ‘znova’ začuti naravo?

Ključnega pomena centra za zdravljenje tovrstve odvisnosti je vsekakor lokacija oz. narava. Najučinkoviteje pristop za zdravljenje odvisnost ni z posamičnimi obiski temveč z daljšo nastanitvijo v zato namenjenih centrih. Najučinkvitejši pristop za zdravljenje je celosten kar pomeni, da zdravljenje zamejma tako zdravljenje telesa, duha in duše. Dnevna programska zasnova temelji na celostni obravnavi odvisnikov, ki zajema telesno, čustveno, socialno, mentalno in duhovno raven. Skozi različno vrsto rekreacij se krepi telo odvisnikov, ki jim hkrati vrača tudi osnovno raven kondicije. Z raznovrstnimi terapijami in delom se krepi predvsem socialna, mentalna in čustvena raven. Ob sproščanju in meditaciji v različnim naravnih ambientih, pa se krepi duhovna raven. Vsem naštetim potrebam tako najbolj odgovarja lokacija v naravi, ki pa hrati omogoča tudi lažjo samooskrnost centra in več programskih možnosti. Drug razlog pa tiči tudi v tem, da odvisniki od interneta živijo v virtualnem svetu in se vedno bolj odmikajo oz. bežijo od realnosti. Kaj je še bolj realnega in pristenga od stika z naravo. Narava v nas prebudi čute, gibanje v njej nas napolni z voljo in energijo, samo življenje v naravi pa je veliko polj sproščujoče, kot življenje v mestu. Pri snovanju terapevtskih objektov sem se predvsem navezovala in osnovne elemente v naravi in raziskovala njihov pomen. Bližina vode nas recimo pomirja in ima izjemen blagodejen učinek. Gozd oz. čist zrak nas napolni z energijo ter blaži številne psihične in fizične tegobe. Stik z zemljo oz. delo na njej  nas navdaja z hormonom sreče in deluje blagodejno. Ob samem delu na zemlji se krepi, tudi občutek koristnosti, ki je zelo pomemben pri zdravljenju odvisnosti.

Kakšno vlogo ima pri tem arhitektura?

Veliko, saj pomaga pri učinkoviteješem zdravljenju. Skozi programsko razporeditev objektov po prostoru oz. naravi postane arhitektura najpomembenjša vez med človekom in okolico, saj nam narekuje način življenja v njej. Z njeno pomočjo lahko povečamo učinke narave na človeka ter ju povežemo v harmonično celoto. Zato so same bivalne enote odvisnikov namenoma narejen tako, da so uporabniki izpostaljeni vplivom narave in tako krepijo maksimalen stik ter istočasno tudi odnost do nje. Menim, da se bi morali tovrstvnim odvisnostim vedno bolj posvečati ne samo v programskem smislu ampak tudi v arhitekturnem oz. bivanjskem.

Preberite tudi: Digitalno razstrupljanje.

 

 

(Visited 22 times, 1 visits today)