V katero zdravilišče ob katerih težavah?

3. novembra, 2016

<![CDATA[Zdraviliško zdravljenje je namenjeno rehabilitaciji po bolezni, kirurškem posegu ali poškodbi, izvaja pa se s souporabo naravnih zdravilnih sredstev, kot so mineralne ali termalne vode. V Sloveniji je 14 zdravilišč, ki imajo v ponudbi verificirano naravno zdravilno sredstvo in zagotavljajo zdravstveno oskrbo za določeno ustrezno področje, ustrezne prostore in po potrebi tudi 24-urno dežurstvo.
Slovenija je bogata z naravnimi zdravilnimi vodami, ki so slovenskim zdraviliščem omogočila specializacijo za posamezne bolezni oziroma okvare.

Naravna mineralna voda ima svoj izvir v globokem podzemnem viru. Zdravilna moč termalnih voda je znana že zelo dolgo, od temperature in sestavin pa je odvisno, za katera obolenja je najbolj blagodejna.  Za vse termalne vode velja, da je gibanje v njih dobro za telo in naše počutje.

Medicinska rehabilitacija v slovenskih naravnih zdraviliščih predstavlja holističen pristop k bolniku, namen zdravljenja pa je čimprejšnja vrnitev bolnikov po težjih boleznih ali operacijah v aktivno življenje oz. lajšanje težav bolnikom s kroničnimi boleznimi.
14 naravnih zdravilišč
Med najpogostejšimi področji zdravljenja zdravilišč so različna stanja po operacijah na lokomotornem sistemu in indikacije revmatičnih obolenj (za oboje ima ambulante vseh 14 verificiranih zdravilišč). V posameznih zdraviliščih so na osnovi različnih indikacij in potreb prilagodili svoje programe, tudi glede na primernost termalne vode in drugih naravnih sredstev.

 • ‘Črno zlato’ v Moravskih Toplicah

V Termah 3000 v Moravskih Toplicah imajodobre rezultate pri zdravljenju športnih poškodb, po operaciji kolen, kolkov, hrbtenice in ramen z vstavitvijo endoprotez in kroničnih bolečinskih sindromov ter zdravljenja psoriaze in psoriatičnega artritisa, zdravijo pa tudi stanja po rekonstrukciji dojk in luskavico. Zdravstvena ponudba tu temelji na črni termo-mineralni vodi, ki deluje na tri načine – s toploto, z visoko vsebnostjo raznih soli in z vsebnostjo mineralov. Zaradi svoje kemične sestave (natrijevo-kloridna hidrodenkarbonatna voda) in termalnih lastnosti (72 °C pri izviru) izboljšuje prekrvavitev v tkivih, zmanjšuje napetost v mišicah in izboljšuje elastičnost mehkih tkiv, kar privede do zmanjšanja bolečin in izboljšanja gibljivosti v sklepih.

 • Celovito zdravljenje v Rogaški

Zdravilišče Medical center Rogaška je registrirano za zdraviliško zdravljenje po gastroenteroloških in endokrinih boleznih. Celovit program rehabilitacije vključuje: pitje naravne mineralne vode Donat Mg, balneoterapijo in fizikalno medicino, psihološko podporo in zdravljenje, dietoterapijo in profilakso, strokovno nego in 24-urni zdravstveni nadzor, zdravstveno vzgojno delo in sekundarno preventivo in diagnostiko. Tako zdravljenje pripomore k hitrejši in celostni ozdravitvi ter rehabilitaciji bolnikov z boleznimi prebavnega trakta in presnovnimi boleznimi.

 • Holističen olimski pristop k zdravju

V Termah Olimia izvira voda, ki je po balneološki klasifikaciji magnezijev-kalcijev-hidrogenkarbonat, s temperaturami od 24° do 36 °C. Na osnovi značilnosti vode je Ministrstvo za zdravje RS opredelilo bolezenska stanja, pri katerih ima ta termalna voda pozitiven vpliv: vnetne revmatske bolezni, degenerativne bolezni kosti in mišic, stanja po operativnih posegih in poškodbah kosti in mišic ter kronične nenalezljive kožne bolezni. Olimski pristop k zdravju je holističen: kombinirajo znanja sodobne medicine s tradicionalnimi terapevtskimi metodami. Pomemben del zdravljenja predstavlja krepitev samozavedanja.

 • Termalna voda Laško tudi za pitje

V Thermani Laško zdravstvena oskrba temelji na termalni vodi Laško, ki je naravni zdravilni dejavnik s temperaturo od 32 do 34 °C. S svojo toploto blaži bolečino in omogoča lažje gibanje. Zdravilno delovanje termalnih vrelcev je dokazano pri kroničnih boleznih sklepov in hrbtenice ter težjih okvarah in prizadetosti gibal. V Laškem izvajajo rehabilitacijo tudi za nevrološke bolezni, poškodbe in bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema, ginekološke bolezni in kožne bolezni. Opravljajo tudi obnovitveno rehabilitacijo za osebe s poškodbo hrbtenjače, obolele za multiplo sklerozo, psoriazo in osebe po preboleli možganski kapi in paralizi.
Najnovejše raziskave so pokazale, da je voda primerna tudi za pitje: pomaga pri razstrupljanju telesa, zmanjšuje njegovo zakisanost, deluje blago odvajalno, izboljšuje biološko okolje celic in medcelično komunikacijo.

 • Zdravljenje inkontinence v Topolšici

V Naravnem zdravilišču Topolšica nudijo medicinske storitve še za nevrološke bolezni in poškodbe, vključno s stanjem po možganski kapi, multiplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo in živčno-mišičnimi boleznimi. Zadnje leto izvajajo tudi zdravljenje vseh vrst inkontinence na stolu s funkcionalno magnetno stimulacijo. Zdravljenje je neboleče in bolnik oblečen sedi na stolu, ki z magnetnim poljem povzroči krčenje mišic medeničnega dna.
Zdravilna termalna voda Topolšice je primerna za zdravljenje nevroloških bolnikov, bolnikov z revmatičnimi, degenerativni obolenji in stanji po poškodbah, zelo dobrodejna je za srčno-žilne bolnike. Blaga sredogorska klima z velikim številom sončnih dni pa je primerna za vse bolnike, ki imajo težave z dihali – nad termami je Bolnišnica Topolšica, ki ima pulmološki oddelek.

 • Rehabilitacija po športnih poškodbah v Čatežu

Zdravstveni center Term Čatež je v celoti zgrajen brez arhitektonskih ovir za invalide, v njem pa skrbijo tudi za zdravljenje in rehabilitacijo stanj po poškodbah in operacijah gibalnega sistema s funkcionalno prizadetostjo in po športnih poškodbah. Prav tako tudi po vnetnih revmatskih obolenjih, degenerativnem izvensklepnem revmatizmu, nevroloških obolenjih in stanjih po možganski kapi ter ginekoloških boleznih s poudarkom na rehabilitaciji po operaciji raka na dojki. Pomemben in uspešen del zdravstvene dejavnosti izvajajo v sklopu sodobno opremljenega oddelka za rehabilitacijo športnikov, tako domačih kot tudi iz tujine.
Pomemben sestavni del vseh programov v Termah Čatež je zdravilna termalna voda, ki so jo odkrili na Čateškem polju na obrežju Save pred več kot 200 leti. V Termah Čatež je 11 vrtin termalne vode, ki prihaja iz globine 300 do 600 m s temperaturo od 42 do 63 °C.

 • Štirje naravni dejavniki za zdravljenje in preventivo v Radencih

Zdravilišče Radenci ima več kot 130-letno zdraviliško tradicijo rehabilitacije srčnih bolnikov, usposobljeni pa so tudi za rehabilitacijo bolnikov z nevrološkimi boleznimi in degenerativnim izvensklepnim revmatizmom.
Zdravilišče Radenci ima štiri naravne dejavnike, ki jih uporabljajo pri zdravljenju in v okviru preventivnih programov. Mineralna voda z visoko vsebnostjo CO2 učinkuje na obtočila, uravnava krvni tlak, ugodno deluje na elastične lastnosti žilne stene, funkcijo ledvic in regulacijo telesne temperature. Znamenite mineralne kopeli in pitne kure mineralne vode neposredno iz vrelca učinkovito uporabljajo za zdravljenje in preventivo od leta 1882. Tu so še termomineralna voda, blatne obloge, ki blažijo bolečino in zavirajo vnetne procese, delujejo tudi protistresno in pomirjujoče, in zdravilna predalpsko-panonska klima, ki z več kot 250 sončnimi dnevi letno, zmerno količino padavin in mirnim ozračjem blagodejno vpliva na zdravje in počutje.

 • Lendavska voda, bogata s parafinom

V Termah Lendava poteka zdravljenje in rehabilitacija vnetnih revmatskih obolenj, degenerativnega izvensklepnega revmatizma, stanj po poškodbah in operacijah na gibalnem sistemu, bolezni dihal, kožnih bolezni in bolezni ščitnice. Slovijo po edinstveni termalni mineralni vodi, ki je naftna, fosilna voda. Posebnost vode je visoka vsebnost parafina, ki ima ugodne farmakološke učinke na kožo in jo bistveno loči od ostalih termalnih voda v Evropi. Voda ima dokazane zdravilne učinke pri naslednjih obolenjih: vse vrste revmatskih obolenj, stanja po poškodbah in operacijah gibalnega aparata, stanja po obolenjih perifernega živčnega sistema, stanja po opeklinah in kožne bolezni.

 • Na Ptuju nizkomineralna termalna voda

Strokovna usmeritev ekipe zdravstva Term Ptuj so stanja po poškodbah in operacijah na lokomotornem sistemu s funkcijsko prizadetostjo in degenerativni zunajsklepni revmatizem.
Naravna voda na Ptuju prihaja iz globine 1065 m, uvršča se med termalne vode s temperaturo 39 °C. Gre za nizkomineralno vodo z rahlo alkalnim značajem. Učinkovita je pri zdravljenju in rehabilitaciji degenerativnih obolenj, boleznih gibal, poškodb in pooperativnih stanj na okostju, sklepih in mišicah.
V Termah Ptuj spodbujajo zdravo prehranjevanje – ob priporočilih priznane slovenske nutricionistke Mojce Cepuš in njene priročne knjižice nasvetov ‘Bodimo fit!’ lahko gostje pridobijo nova znanja in nasvete za bolj zdrave prehranjevalne navade.

 • Voda za srce in ožilje v Šmarjeških Toplicah

Prvi pisni viri o zdravilnosti vode v Termah Šmarješke Toplice so stari 200 let. Danes to vodo, skupaj z najsodobnejšo opremo, uporablja vrhunska zdravstvena ekipa za zdravljenje bolezni srca in ožilja, rehabilitacijo športnih poškodb in rehabilitacijo po boleznih in poškodbah gibalnega sistema. Zdravilni učinek ima vrelec s temperaturo vode 32 °C. Termalna voda je hipoakratoterma, oplemenitena s kalcijem, magnezijem in kloridom.

 • Za kosti in sklepe v Dolenjske Toplice

Voda prihaja iz globine skoraj tisoč metrov, in sicer s kapaciteto 30 litrov na sekundo. Je izoakratoterma, s temperaturo 36 °C, rahlo mineralizirana, z največ kalcija, magnezija in hidrokarbonatov. Zaradi njenih lastnosti so Dolenjske Toplice zdravilišče za zdravljenje revmatičnih obolenj gibalnega sistema, stanj po poškodbah in operativnih posegih in za lajšanje težav pri bolečinah v hrbtenici, sklepih in mišicah ter pri osteoporozi.

 • Morska voda, klima in blato v Strunjanu

Bazeni v Strunjanu so napolnjeni z morsko vodo, ki je ogreta do 32 °C. Blagodejno delovanje morske vode na človeško telo zagotavljajo minerali in oligoelementi, ki jih najdemo le v morju ali v izdelkih iz morja. Strunjanski zrak zaradi aerosolov, ki jih oddaja morje, ugodno vpliva na dihala (krepi sluznico dihalnih poti) in na splošno počutje. Odlikujejo ga tudi nizke koncentracije bakterij, alergenov in dima ter visoke vrednosti parcialnega pritiska kisika in relativno visoke koncentracije natrija, klora, broma in joda. Zaradi vsega tega je zdravilišče Strunjan primerno za bolnike z dihalnimi motnjami.

Strunjansko solinsko blato uporabljajo v obliki oblog, ki imajo fizičen in kemičen učinek. Blato zadržuje veliko količino toplote, hkrati pa je stopnja oddajanja toplote zelo nizka. Hkrati blatna obloga povzroča pritisk na kožo, ožilje pod njo se širi in izboljša se lokalna prekrvavitev. Mišična napetost se zmanjša, vezivno tkivo postane bolj ohlapno, vse to pa ima protibolečinski učinek. Refleksno se odzivajo tudi notranji organi, kar je pomembno pri kroničnih vnetnih procesih. Obloge povzročajo tudi luščenje zgornjih slojev kože, kar jo očisti in pospeši regeneracijo. Priporočajo se za zdravljenje degenerativnih bolezni gibalnega sistema, hrbtenice, vnetnih revmatskih bolezni (predvsem v remisijah), ginekoloških bolezni, kroničnih vnetnih bolezni urogenitalnega trakta, kožnih bolezni in pri rehabilitaciji lažje travmatiziranih bolnikov. Odsvetuje pa se hipertoničnim bolnikom in tistim s perifernimi spremembami na koži v obliki varikoznih in drugih žilnih sprememb.

 • Z ginekološkimi in urološkimi obolenji v Dobrno

V Termah Dobrna ponujajo rehabilitacijske programe s področja degenerativnega revmatizma, po poškodbah in operativnih posegih in na področju ortopedije. Rehabilitirajo tudi bolnike s področja vseh nevroloških obolenj, največji obseg rehabilitacije pa predstavlja zdravljenje in rehabilitacija ginekoloških in uroloških obolenj. Poudarek dajejo uporabi naravnih sredstev, ki pri pravilni uporabi, kot poudarjajo, za razliko od kemičnih zdravil nimajo škodljivih stranskih učinkov.
Terapije slonijo na treh naravnih danostih: termalni vodi, organskih in anorganskih peloidih (fango in šota) in na klimatskih dejavnikih, ki jih zagotavlja neokrnjeno naravno okolje z milim podnebjem dobrnske kotline.

 • Pohorska šota v Zrečah

Zdravilišče Terme Zreče je specializirano za obolenja gibal, v rehabilitacijskih postopkih uporablja vse standardne fizioterapevtske postopke: kinezioterapijo, hidroterapijo, elektroterapijo, mehanoterapijo ter termoterapijo. Ključni za zdravilišče so naravni dejavniki: voda, pohorska šota, vulkansko blato – fango in blagodejna srednjegorska klima na Rogli. Pohorsko šoto priporočajo za terapijo pri boleznih gibalnega sistema, ginekoloških, uroloških, gastroenteroloških in psihosomatskih boleznih.
 
V.B.]]>

(Visited 2.128 times, 1 visits today)
 

Center Nastavitev Zasebnosti

Obvezni piškotki

Shranijo uporabnikovo odločitev glede sprejemanja piškotkov.

gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types]: beleži uporabniško odločitev glede sprejetja ali zavrnitev uporabe piškotkov. Veljavnost: 1 leto.

Socialna omrežja

Facebook vtičnik; za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje, segmentacijo uporabnikov in ponovno targetiranje uporabnikov

c_user, datr, fr, pl, presence, sb, wd, xs, pnl_data2, act

Analitika

Analitika nam omogoča, da merimo število uporabnikov v obliki obiskov in klikov.

advanced_ads_browser_width, advanced_ads_page_impressions, advanced_ads_pro_server_info, advanced_ads_pro_visitor_referrer
_ga: merjenje obiskanosti s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 2 leti. _gat: piškotek ne hrani uporabniških podatkov, uporablja se za omejevanje pogostosti zadetkov pri merjenju obiskanosti strani s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 10 minut. _gid: naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. s storitvijo Google Analytics. Veljavnost: 24 ur.