Pod lupo v aprilu: Družinsko nasilje

2. aprila, 2020

Družinsko nasilje zavzema precejšen del kaznivih dejanj. Kot povedo na policiji, letno obravnavajo okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega pa je kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. 

Oblike nasilja, ki ga doživljajo žrtve, so pogosto prepletene in se tudi v teh časih ne spreminjajo. Nasilje je psihično, fizično, spolno, ekonomsko ali pa gre za zanemarjanje. Najpogosteje so žrtve nasilja v družini ženske, v manjšem številu pa obravnavajo tudi primere, kjer so žrtve moški.

Teme pod lupo: družinsko nasilje

V aprilu bomo zato pod lupo vzeli družinsko nasilje, vsak teden lahko pričakujete nov članek na to temo:

  • Statistika družinskega nasilja – se zavedamo, kako pogosto je nasilje v družini in da to pomeni, da skoraj zagotovo poznamo nekoga, ki je deležen nasilja v družini?
  • Nasilje v družini v času karantene – ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni virusa Covid-19 so med drugim povzročili, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje družine, kar lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani.
  • Nasilje nad starejšimi: Nasilje nad starejšimi se dogaja večinoma v družini, a tudi na sistemski ravni. Ima namreč različne oblike: lahko je fizično, spolno, psihično, čustveno, materialno, oblika nasilja pa je tudi zanemarjanje.
  • Intervju na daljavo – kaj na vse to pravi strokovnjakinja? Kako osveščeni smo glede tega, kako pomagati, če v okolici opazimo znake nasilja – zakaj se samo obrnemo stran?
  • Kam se obrniti po pomoč?

Spremljajte rubriko POD LUPO – za razmislek o perečih temah, ki se tičejo vseh nas.

 

(Visited 178 times, 1 visits today)