Kuskus: 5 idej za preprost in hiter obrok

7. marca, 2020
Kuskus: 5 idej za preprost in hiter obrok

Kuskus je specialiteta in ena glavnih jedi v Severni Afriki, po svetu je poznan predvsem iz maroške kulinarike. Je testenina, ki se izdeluje iz trde pšenice, pri nas je na voljo v instant obliki, ki je pripravljena v pičlih 5 minutah. To kuskusa vsekakor prinaša plus točke, ko bi radi na hitro pripravili zdrav in hranilen obrok, ko želimo v jed vnesti malce eksotike, ko zmanjka riža in testenin ali ko kuha kdo, ki se v kuhinji ne znajde ravno kot mastechef. 

In kako lahko s kuskusom pripravimo okusen obrok? Zbrali smo nekaj idej …

1. Kuskus po maroško

V Maroku so znane predvsem t.i. tajine – gre za jed, ki se pripravlja v eni, glineni, posodi, in je podobna poznanemu načinu “pod peko”. Skuhajte kuskus, dodajte npr. narezanega piščanca iz juhe ali pa ostanke kateregakoli mesa, seveda pa lahko tudi (napol kuhano) zelenjavo in vse skupaj specite v pečici (pokrito). Ne pozabite na malce več začimb, saj brez njih ni afriške jedi. Na koncu namesto peteršilja dodajte sveže liste mete.

2. Solata s kuskusom

Skuhan kuskus lahko dodate tudi sestavljeni solati in dobite krepkejši solatni krožnik. V trenutni sezoni se zelo poda k rdečemu radiču, naribanemu korenju, trdo kuhanemu jajcu in popečenemu poru. Sicer pa h kuskusu najbolj sodijo paradižnik, paprika, olive, koruza, meta …

3. Kuskus ekspres

Za res hitro večerjo sestavite krožnik iz: pečenih hrenovk, pečenih zelenjavnih, žitnih ali sojinih poleptkov (zmrznejnih – lahko jih kupite ali pa če imate v skrinji na zalogi domače), ter kuskus, ki ga po kuhanju pe prepražite z malo olivnega olja in čebule (posebej slasten je z mlado čebulo), po želji dodate tudi čili. Zraven se kot priloga poda tudi čičerika s korenjem.

4. Skledica kuskusa – polna okusa

Pripravljate solo obrok in se vam ne ljubi ukvarjati s posodami in več jedmi. Tudi skledica kuskusa je lahko okusen obrok! Skuhajte kuskus, nato pa v ponvi na malo maščobe in z dodatkom čebule prepražite karkoli imate na zalogi – zelenjavo, gobice, mesnine … Ali pa nič od tega!

Dodate lahko jajce in sir, nato pa še kuskus, premešajte, začinite po svojem okusu (poskusite z mediteranskimi začimbami) in – dober tek!

5. Kuskus + ribe? Da!

V maroške jedi so vključene tudi ribe, tako da ideja ribjega kuskusa ni nekaj novega. Od najpreprostejšega in najhitrejšega obroka vas loči maksimalno 10 minut: konzerva tune ali skuše, ahko tudi sardelic, morda še kakšen inčun za močnejši okus, in kuskus.

Dodatek, ki izboljša jed: sveži ali rahlo popečeni češnjevi paradižniki, na hitro na močnem ognju popečena tanko narezana paprika, sveža mlada ali prepražena rdeča čebula … Idej je, koliko imate domišljije ali zaloge.

Kuskus z olivnim oljem, malo česna in kančkom limoninega soka je tudi odlična priloga k pečenem lososu.

(Visited 2.732 times, 1 visits today)