Priprave vrta na novo sezono: 3, 4, zdaj!

7. marca, 2020
Brigita Šušteršič, Brigitin vrt
Priprave vrta na novo sezono: 3, 4, zdaj!

Mesec marec je tu, mesec ki nam prinese pravo pomlad in tako se tudi dela na vrtu počasi začnejo. V tem času se torej že lahko lotimo priprave vrta na novo sezono.

Seveda, ko nam to dopušča vreme in seveda da je tudi zemlja že primerna za obdelavo. Saj veste, po mokri zemlji ne hodimo, torej počakamo, da bo primerno suha. Priporočam pa tudi, da ne čakamo predolgo, saj če je zemlja presuha, je tudi delo zelo obteženo. Ujeti moramo ravno pravi čas.

Za zastirko ni nikoli prepozno!

Temu se izognemo, če smo svoje vrtove v jeseni pokrili z zastirko, bodisi listjem, slamo, senom, kompostom ali ostanki z vrta. Če je zemlja na vašem vrtu še vedno gola, priporočam, da jo čim prej pokrijete, saj tako preprečite, da bi obilne spomladanske padavine spirale hranila, da bi močni spomladanski veter zemljo osušil in naredil trdo plast na površju, ki jo nato še močno sonce zapeče in tako je naša zemlja veliko bolj trda in težja za obdelavo. V takšnih razmerah pa se tudi naše rastline ne počutijo najboljše. Kar pa je najbolj pomembno, pa da z zastirko naredimo zaščito tudi našim pridnim pomagačem v zemlji. Deževniki bodo lahko bolj aktivni, saj so v zemlji še dodatno zaščiteni. Oni pa so tisti, ki nam ustvarjajo humus in živo zemljo. Zato na njih ne smemo pozabiti.

Če te dni še ni primerno za delo na vrtu, pa si lahko pripravimo dober načrt.

Vzgoja sadik

Še vedno si lahko vzgojimo veliko svojih sadik:

  • Še zadnji čas za setev paradižnika.
  • Če pa se želite poleti sladkati s svojimi lubenicami in melonami, pa je sedaj že čas za vzgojo sadik.

Opomnik!

  • Na vrt čim prej posejemo korenovke, kot so korenje, pastinak, peteršilj koren ter rdečo peso.
  • Od plodovk ne smemo pozabiti na grah in bob.
  • Od listnatih rastlin pa sejemo solato, kapusnice, rukolo, špinačo, blitvo ter zelišča.
(Visited 28 times, 1 visits today)