Vertikalni gozd na Marsu?

24. oktobra, 2017

Vertikalni gozd na Marsu je ena od hipotez futurističnih mest prihodnosti. Razvila jo je Kitajska vesoljska agencija skupaj z univerzitetnim laboratorijem, ki se ukvarja s pihodnostjo mest – kako bi si zamislili Shanghai čez 100 let – v letu 2117. “Velika metropola bo preplavljena z vodo – če človeštvo ne bo zmožno spreobrniti segrevanja planeta,” pravijo.

Tako se je skupaj s Kitajsko vesoljsko agencijo rodila ideja – za zdaj v obliki vizije – o koloniji Shangaia na rdečem planetu.

Semena za vertikalni gozd na Marsu

Novi Shanghai bi lahko zaživel zahvaljujoč semenom, iz katerih bi pognale rastline.  Semena bi na Mars poslali z vesoljsko ladjo, rastline pa bi omogočile atmosfero in podnebje, primerna za življenje.

Projekt ‘Semena za vertikalni gozd na Marsu’ je bil predstavljen v Shangaiu 15. oktobra na SUSAS (urbani prostor in sezona umetnosti v Shangaihu) razstavi. Arhitekturni studio Stefano Boeri Architetti je eksperiment na Marsu predstavil preko visoko tehnološke instalacije z obogateno resničnostjo. Obiskovalci so tako lahko izkusili mesto čez 100 let.

Vertikalni gozd na Zemlji

Vertical ForestING je svetovni trend prvega navpičnega gozda, ki ga je zgradil Boeri Studio v Milanu leta 2014. Ko je Boeri prišel do ideje o vrnitvi narave vesolju, ki ga jemljemo z neprekinjenim mestnim širjenjem, je zasnoval Vertical Forest, prototip nebotičnikov prihodnosti. „Prihodnost je zdaj“, pravijo. Arhitekti po vsem svetu vsakodnevno ponovno interpretirajo idejo o drevesih na nebu. Vsak od teh poskusov je izredno pomemben za prihodnost arhitekture in prihodnost našega planeta, saj ima lahko ena misel močen vpliv, tisoče misli pa spremeni svet. Upočasnitev podnebnih sprememb in zmanjšanje emisij CO2 pomeni trajnostno življenje v harmoniji z naravo. Arhitekti Stefana Boerija želijo zbrati različne primere navpične zelenja, jih analizirati in jim dati predloge za izboljšanje. Predvsem pa je vertikalno pogozdovanje način, kako pokazati vpliv vertikalnega gozda na mesto in mednarodno arhitekturno skupnost, razpravo, ki jo izzove med ljudmi ter načine, na katere vpliva na naše vsakdanje življenje.

SBA_Balcon-sur-Paris_La-Fore¦ét-Blanche_MA3MA4_TOWER
Vertikalni gozd v Parizu

 

Vir in fotografije: Stefano Boeri Architetti

(Visited 104 times, 1 visits today)