Pridelki tudi v arktičnem mrazu in ledu

23. oktober, 2017

Prehrana prebivalcev Arktike se spreminja, s tem pa Inuiti pojedo vse več procesirane hrane, saj je dostava svežih sestavin otežena. Zdaj so našli način, kako pridelati svoje sadje in zelenjavo, tudi pri temperaturah pod ničlo.

arcticgreen

Podjetje Vertical Harvest Hydroponics (vertikalna hidroponika) z Aljaske je nedavno postavilo prvi sistem kontejnerjev, v katerih gojijo zelenjavo na hidroponičen način – in je primeren za kmetijstvo v surovih podnebnih razmerah.

Na 30 kvadratnih metrih več kot 23 tisoč pridelkov letno

Sistem je prilagojen tako, da se zelenjavo prideluje v kontejnerjih, ki merijo manj kot 30 kvadratnih metrov. A vsak od njih lahko zagotovi več kot 23 tisoč pridelkov letno, kar bi ob običajnem načinu kmetovanja zahtevalo precej več prostora. Hkrati je mikroklima v kontejnerjih kontrolirana tako da omogoča varne, čiste pridelke – gensko nespremenjeno hrano brez pesticidov.

arktična solata
arktična solata

Zelenjava trenutno vključuje več kot 150 različnih vrst, bogatih s hranili in vlakninami. Podjetje omogoča tudi ceno pridelkov, ki je dostopna – saj praktično ni transporta niti ne potrebuje embalaže. Hrana je pridela popolnoma lokalno.

Projekt bo sčasoma lahko Aljaski omogočil prehransko neodvisnost (do zdaj je kmetijstvo predstavljalo le 1 %), prebivalcevm ne bo potrebno skrbeti zaradi visokih cen hrane, ki jih povzročajo visoke cene prevoza (oz. nafte), prav tako pa ne zaradi vremena – v kontejnerjih je ves čas sončno!

Vertical Harvest Hydroponics

Podjetje, ki ima sedež v mestu Anchorage na Aljaski, je v lasti veteranov, ki dizajnirajo in gradijo sisteme rasti v kontejnerjih. Ti omogočajo sveže pridelke celo leto in popolnoma skrajšajo dobavno verigo prehrane.

 

Vir: verticalharvesthydroponics.com

(Visited 5 times, 1 visits today)