Brazilija skriva nenavaden zaklad: belo puščavo

20. aprila, 2020

Brazilija je ena najbolj eksotičnih držav na Zemlji. Čeprav večino njenega območja že poznajo vsi turisti, še vedno ostaja košček, skriti zaklad, ki je poznan le nekaterim: narodni park Lençóis Maranhenses.

Lençóis Maranhenses, ki se nahaja vzhodno od zaliva Baía de São José, je prav posebna puščava. Je kot neskončen košček čiste, bele, skoraj ravne zemlje. Na prvi pogled bi lahko rekli, da gre za edinstveno vrsto puščave. To je kraj s 580 kvadratnih kilometrov peščenih sipin, s pogostim dežjem in skoraj nič vegetacije. Pa vendar je to eden najbolj očarljivih nacionalnih parkov po vsem svetu.

Območje s nahaja blizu Amazonske kotline, zaradi česar je na začetku vsakega leta nagnjeno k obilnemu deževju, ki ga prejme Brazilija. Med vsako dežno sezono se v dolinah med peščenimi sipinami nabira sladka voda. Zaradi debele plasti neprepustne kamnine, ki ježi pod peskom, nastanejo majhni tolmuni. Vsaka tvorba vode ima zaradi svojega kota, površine in globine drugačno, dih jemajočo barvo – od temno modre do prozorno zelene.

Poleg osupljive kulise je tu moč spoznati tudi življenje indijancev Caeté.

 

Brazilija nas vedno znova osupne!

(Visited 333 times, 1 visits today)