Zanigrad: vasica brez prebivalcev, ki vsako leto oživi 26. decembra

20. decembra, 2016

Zanigrad je majhna, zapuščena vasica na južnem predelu Podgorskega Krasa, ne daleč od Zazida. Zadnji prebivalec je bil tu zapisan leta 1991, že 21 let pa Zanigrad oživi le ob Žegnanju konj, ki ga vsako leto na dan Sv. Štefana, 26. decembra, prireja društvo Stena iz Podpeči.

Foto: TIC Koper
Foto: TIC Koper

Znamenitosti izpraznjene vasice

Znamenitost vasice je cerkev sv. Štefana, ki je postavljena tik nad prepadom. V celoti je pokrita s kamnitimi ploščami – ‘škrlami’, kar ji daje znameniti kraško-istrski videz. Notranjost cerkve je bogata s freskami iz 15. stoletja, ki prikazujejo sv. Nedeljo, pasijon, poklon sv. Treh kraljev in poslednjo sodbo.
V Zanigradu je včasih stal grad, ki je danes razvalina, tudi hiše samevajo in zaman čakajo nove prebivalce. Mimo vasice je speljana železniška proga. “Številni vlaki s svojim občasnim hrupom za hip premotijo tukajšno tišino. Ko izginejo za ovinkom, se Zanigrad spet ovije v svoj edinstven molk…” pravijo na TIC Koper.

Žegnanje konj

Nekaj sto ljudi pa v Zanigrad vsako leto 26. decembra privabi Žegnanje konj, ki poskrbijo, da je v času praznikov tudi v vasi brez prebivalcev živahno.

Foto: Vojko Rotar
Foto: Vojko Rotar

Zaklad?

Kot pravijo na TIC Koper, legenda pripoveduje, da je bil v okolici zakopan zaklad. Vendar ga, vsaj do zdaj, nihče še ni našel.
Skriva pa Zanigrad tudi sodoben ‘zaklad’ – in sicer Geocaching zaklad. “Zanigrad je precej priljubljen pohodniški cilj, zato velja biti pri iskanju zaklada previden. Prosimo tudi, da zaklad dobro skrijete, da ne bo padel v oci kakemu bunkeljnu,” pravijo na spletni strani igre Geocaching.

V.B.

 

(Visited 503 times, 1 visits today)