Zakaj bi moralo biti v času izolacije vrtnarjenje nujna aktivnost?

21. aprila, 2020

Vrtnarjenje je dejavnost, pri kateri smo na svežem zraku, se vsaj malce razgibamo, ob tem pa imamo roke v zemlji. Vse to pozitivno vpliva na naše celotno telo – in dušo. 

Vrtnarski strokovnjak John Stirland je za Euronews dejal, da bi moralo vrtnarjenje biti nujna aktivnost med izolacijo. V času svetovne pandemije koronavirusa so ljudje namreč naveličani izolacije, ob tem pa je vseprisoten tudi strah.

Terapevtsko vrtnarjenje

Že samo, da na vrtu smo, je po njegovih besedah terapevtsko. Narava, vse cveti, ptički pojejo – vse to na nas vpliva pozitivno. A tudi če nimamo vrta, lahko vzgojimo rastline kar v stanovanju.

Ena od takih možnosti so zelišča, saj ne zahtevajo veliko prostora, pa še pri roki jih imamo, ko kuhamo.

Stirland svetuje, da si vsak pridobi nekaj osnovnih informacij o vrtnajenju, ob tem pa prakticiramo potrpljenje. Najpomembnejša elementa sta po njegovem dobra prst in kompost ter veliko sonca ter seveda voda.

Manj stresa in prepirov?

Kot vedno povedati izkušeni vrtnarji, se vrtnarjenje pozna tudi v sožitju – že če se eden od partnerjev umakne na vrt, je to lahko tistih pol ure, ki jo potrebujemo samo zase, prav tako zabavno pa je, da oba skupaj preživljata čas namesto pred televizijo, pred kuliso narave – opazujeta, kaj je novega pognalo, kateri cvetovi so se od včeraj odprli, kje je treba odščipniti kakno vejico in kaj bi lahko še posadila za še boljšo solatno skledo. Precej bolj prijetno je načrtovanje zelenjave na vrtu kot načrtovanje seznama zelenjave, ki jo moramo kupiti v trgovini.

Za manj stresa in nov hobi, ki vas bo razveseljeval še leta!

 


Več nasvetov za vrt: Lupa porta – Vrtnarstvo

(Visited 142 times, 1 visits today)