Za dom z manj odpadkov: 5 trajnostnih izdelkov za nego

30. marca, 2020
Za dom z manj odpadkov: 5 trajnostnih izdelkov za nego

Količina odpadkov se iz leta v leto povečuje, predvsem zaradi izdelkov za enkratno uporabo. Precej takih izdelkov je tudi v naši kopalnici, ki pa jih lahko zamenjamo z bolj trajnostnimi.

Z uporabo samo enega trajnostnega izdelka za nego bomo proizvedli kar nekaj plastičnih odpadkov manj.

Izdelki za menstruacijo

Tampone za enkratno uporabo lahko nadomestimo z menstrualno skodelico, ki zbira menstrualno kri. Izdelana je iz medicinskega silikona in jo ob dosledni uporabi in čiščenju lahko uporabljamo do 10 let.

Higienske vložke za enkratno uporabo pa lahko nadomestimo s pralnimi vložki, ki se razlikujejo po velikosti in vpojnosti. Pralni vložki imajo spodaj nepremočljivo plast, ob strani krilca in pritiskače, s katerimi se pritrdijo na spodnjice. Dobra stran obeh alternativ je, da jih imamo vedno na dosegu roke.

Pralne blazinice za odstranjevanje ličil

S pralnimi blazinicami za čiščenje obraza, odstranjevanje ličil in nego obraza lahko nadomestimo tiste vatirane blazinice za enkratno uporabo. Po uporabi pralne blazinice operemo ročno ali v pralnem stroju ter posušimo na zraku. Tako so spet pripravljene za naslednjo uporabo, pa še nikoli jih ne zmanjka.

Svečke za ušesno higieno

Vatirane palčke za enkratno uporabo lahko nadomestimo s svečami za preprosto odstranjevanje ušesnega masla. Postopek je neboleč in primeren za vse tudi otroke starejše od 12 let.

Pralni robčki za brisanje nosu

Naše babice so jih vedno imele na zalogi, lepo zlikane in zložene. Po nekaj desetletjih so pralni robčki spet vse pogostejša izbira, sploh pri tistih ekološko bolj ozaveščenih uporabnikih, ki želijo zmanjšati količino odpadkov.


Vsi predstavljeni trajnostni izdelki za nego se izdelujejo tudi v Sloveniji, poiščite jih na spletu. V teh težkih časih z nakupi podprimo lokalne proizvajalce in domače gospodarstvo.

 


Nazaj na kategorijo EKO.

(Visited 110 times, 1 visits today)