Štorklja Bela se vrača domov

30. marca, 2020

“Bele štorklje se že vračajo iz svojih prezimovališč nazaj v naše kraje,” so sporočili z DOPPS – BirdLife Slovenia, kjer so lani opremili dve mladi beli štorklji Srečkota in Belo z GPS sledilno napravo.

Srečko žal ni imel sreče in je tragično končal svojo pot v Tuniziji. “A naša lepotica Bela se je v teh dneh odpravila na pot iz prezimovališča blizu letovišča Sharm El-Sheikh. Trenutno se nahaja na meji med Izraelom in Jordanijo, južno od Galilejskega jezera,” so sporočili z DOPPS.

Pred njo pa je, kot so še dodali, najnevarnejši del poti, kajti zelo verjetno bo prečkala tudi Libanon, kjer upamo da bo varna pred krivolovci.

Bela štorklja najbolj znamenita ptica selivka

Na društvu že od samega začetka belim štorkljam namenjajo posebno pozornost. V lanskem letu so opravili že 20. popis vseh gnezd bele štorklje v Sloveniji, ki ga bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Bela štorklja je verjetno najbolj znamenita ptica selivka, kar pomeni da velik del leta ne preživi v Sloveniji in je za njeno varstvo potrebno poskrbeti tudi zunaj naših meja. Zato so lani dve štorklji pospremili na pot do Afrike in spremljali vsak njun zamah s krili. Tako dobivajo podatke o prehranjevalnem habitatu in selitvah, ki jim bodo koristili pri skrbi za naše krilate sosede.

Spremljajte pot domov štorklje Bele

“Kjer so štorklje, so doma dobri ljudje, zato za Belo meje ne obstajajo. Vi pa ne zamudite niti kilometra, spremljajte potovanje naše krilate ambasadorke do Afrike ter nazaj, spoznajte njeno poslanstvo in si na krilih štorkelj razširite obzorja,” so še povabili na DOPPS.

Njeno pot nazaj domov lahko spremljate na povezavi ptice.si.

(Visited 167 times, 1 visits today)