Čečkanje je koristno za možgane

31. marca, 2020
Čečkanje je koristno za možgane

Čečkanje, barvanje in prostoročno risanje povečajo pretok krvi v možgane. Spodbudijo delovanje dela možganov, ki je odgovorno za nagrajevanje.

hand-drawn-background-design_1271-217_webMnogi ustvarjalci bi se strinjali, da je ustvarjanje umetnosti lastna nagrada. Zdaj jih podpira tudi znanost. Nova študija s strani Univerze Drexel kaže, da proces oblikovanja umetnin spodbuja področje možganov, ki je povezano z nagrajevanjem. To je del možganov, ki je odgovoren tudi za to, da so ples, smeh in uživanje čokolade tako zabavni.

Da bi preizkusili vpliv umetnosti na možgane, so raziskovalci uporabili skenirno tehnologijo za opazovanje krvnega pretoka v možganih. 26 udeležencev so med merjenjem pretoka krvi zaposlili s čečkanjem, risanjem in barvanjem geometrijskih likov. Udeleženci, nekateri umetniki, drugi ne, so vsako od stvari počeli tri minute z vmesnimi premori.

Ekipa je po raziskavah ugotovila, da je med ustvarjanjem prišlo do povečanega pretoka na območju predfrontalne skorje, ki je povezana z občutki nagrajevanja. Podobno se dogaja tudi takrat, ko se smejimo ali uživamo v koščku čokolade.

Med risanjem, barvanjem in čečkanjem pa so bile tudi majhne razlike. Med čečkanjem je bil pretok krvi v možgane največji, med barvanjem pa najmanjši. Zanimivo je bilo tudi, da so udeleženci, ki so bili umetniki, imeli manjši pretok krvi v možgane med barvanjem likov. Raziskovalci domnevajo, da je temu tako, ker se umetniki težko držijo že začrtanih linij in raje barvajo izven linij.

colored-pencils-168391_web

Prednosti čečkanja, risanja in barvanja pa se še ne končajo tu. Ankete, ki so jih udeleženci izvedli pred in po umetniških aktivnostih, kažejo, da so po ustvarjanju udeleženci verjeli, da imajo več dobrih idej in tudi lažje rešujejo težave.

Rezultati tako dokazujejo, da je umetnost koristna tudi kot terapevtsko orodje, ne glede na stopnjo spretnosti posameznika.

Vir: Co.Design

 


Nazaj na kategorijo NASVETI.

(Visited 210 times, 1 visits today)