Naredimo sami: Prostor pod senco iz vrbovih vej

26. maja, 2017
Foto: thewillowbank.com, modernfarmer.com

Če ste že kdaj imeli opravka z odrezanimi vejami vrbe, veste, da začne odrezana vrba brsteti, če jo vtaknemo v zemljo oziroma pride v stik z vodo. To je lahko odlična domislica za zeleno senčno strukturo na vrtu.

S premišljeno postavitvijo vej lahko oblikujemo pergolo, lopo, nadstrešek, paviljon ali zeleni senčnik zase in za svoje štirinožne prijatelje.

Načrt: koliko vej potrebujemo?

Najprej potrebujemo načrt: ugotovimo, koliko vej potrebujemo in kako dolge naj bodo. Vrbe so v naših krajih zelo pogoste, hitre rasti in gotovo jih bomo zlahka našli. Ker so trpežne rastline in hitro rastejo, je strah, da bomo z rezanjem vej drevo poškodovali, odveč. Le z lastnikom se prej dogovorimo o posegu v drevo!

pasture-59737_640

Ker bo potrebnih nekaj let, da se vrba gosto preraste, je zdaj pravi čas, da zavihamo rokave. Svojo zeleno konstrukcijo lahko posadimo kadarkoli – spomladi, poleti ali jeseni.

Svetujemo nekaj pravil pri rezanju vrbe: veje naj bodo približno enako dolge, izogibajte pa se starim vejam s debelejšim lubjem.

Odstranimo liste in odrežimo morebitne stranske veje. Če vej ne bomo takoj uporabili, jih postavimo v vedro vode, da se ne posušijo. Tako jih bomo lahko ohranili pri življenju celo več mesecev, hkrati pa bodo začeli brsteti novi listi.

Zdaj pa k senci!

Naslednji korak je kreativnost in načrt za zeleno senco. Glede na številne možnosti oblik je potrebno načrtovati, kakšno obliko želimo in kako gosto naj bodo postavljene veje, saj bodo z rastjo listi popolnoma prekrili površino.
Določimo prostor na vrtu, ki bo vsaj šest ur dnevno obsijan s soncem.

Pomembna je tudi kakovost zemlje. V rahli, bogati in vlažni prsti bo vrba bolje uspevala in hitreje rasla. Pri vtikanju vej v zemljo si lahko pomagamo z orodji, s katerimi v tleh naredimo luknje. Za boljši razvoj korenin naredimo zareze v lubje na spodnjem odrezanem delu vej, ki bo v zemlji, in jih zakopljimo do četrtine dolžine.

Ko so veje v zemlji, jih dobro zalivajmo. Vrba zdrži tudi prekomerno zalivanje, vendar strokovnjaki svetujejo, da jo zalijemo, ko s prstom začutimo suho zemljo. Odrezane veje bodo začele rasti v tednu ali dveh. Takoj začnimo obrezovati stranske vejice, ki bi ogrozile videz načrtovane oblike strukture.

Naknadno delo

Druga pomembna faza postopka se začne po koncu prve sezone rasti, ko rastlina miruje. Takrat je pravi trenutek, da vtkemo dodatne veje, jih zvežemo skupaj in tako dosežemo obliko načrtovane strukture vej. Za povezovanje uporabimo elastične trakove za vrtnarjenje. Vsako leto ponavljajmo postopek obrezovanja odvečnih vej in vpletanja novih, da bomo na koncu dosegli točno tako obliko, kot smo si jo zamislili.

Vir: modernfarmer.com

(Visited 21 times, 1 visits today)