Prenova otroške sobe – za igro, učenje in spanje

15. januarja, 2020

Otroška soba je prostor, ki ga največkrat preurejamo. Občasno zadostuje menjava kakšnega kosa pohištva, ko pa pride do večjih sprememb – npr. z odhodom v šolo ali s povečanjem družine – pa nas čaka bolj celovita prenova otroške sobe. Barve, materiale in dekoracijo izberemo v skladu z otrokovimi željami, hkrati pa zelo skrbno, saj želimo, da prostor kot celota deluje skladno.

»V otroški sobi vsak otrok potrebuje prostor za igranje, učenje in spanje, zato je treba prostor urediti tako, da otroku omogoča varno igro, razvoj in dobro počutje. Glede na velikost sobe, pozicijo oken in vrat prilagodimo postavitev notranje opreme, izbiro barv in tudi instalacije,« uvodno načrtovanje povzame arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura.

Tina Okoren, arhitektka: »Pohištvo naj bo kakovostno, brez ostrih robov in tako, da se postavitev v sobi lahko prilagaja glede na potrebe in starost otroka.«

Kako opremiti sobo, da ‘raste’ skupaj z otrokom?

Pri oblikovanju otroške sobe se lahko prepustimo domišljiji, saj je lahko polna živahnih barv, pravljičnih dekoracij in zanimivih oblik pohištva. »Zasnovana naj bo tako, da jo dokaj preprosto spreminjamo,« svetuje Tina Okoren. Če izberemo kakovostno pohištvo v umirjenih barvah za osnovo, barve in vzorce pa uporabimo na ostalih elementih v prostoru, bo strošek prenove manjši in čas prenove krajši. »Z dekoracijami, kot so stenske nalepke, preproge, slike, posteljnina, hitro spremenimo karakter prostora in ga posodobimo, da ustreza starosti in željam otroka. Steno lahko pobarvate s črno stensko barvo za risanje s kredo ali barvo z magnetnim delovanjem za pritrjevanje otrokovih risb in izdelkov na steno,« še naniza nekaj idej.

Pohištvo po njenem nasvetu nanizamo ob stene, saj tako v sobi ostane več prostora za igro. Lahko izberemo tudi mobilno pohištvo, ki ga lahko prestavljamo po prostoru. Ko je otrok še majhen, izberemo omare brez vrat, saj otrok potrebuje le police, na katerih v škatlah shranjuje igrače. Kasneje lahko za bolj urejen videz prostora omaram dodamo vrata.

Pri opremljanju otroške in kasneje mladinske sobe je, kot še poudarja arhitektka, pomembno, da pri načrtovanju upoštevamo otrokove želje glede barv in postavitve, pa tudi interese in dejavnosti – npr. nekdo želi v sobi plezalno steno, kdo drug pa klavir ali indijanski šotor.

Iz sobe za enega v sobo za dva otroka

Kako preuredimo sobo, ko starejši otrok dobi bratca ali sestrico? »Kadar je prostora malo, ga je treba čimbolj izkoristiti. Ker je postelja največji element v otroški sobi, je pomembno najti pravo rešitev, kako jo umestiti v prostor,« izpostavi bistvo sogovornica. Za maksimalni izkoristek izberemo posteljo, ki ima spodaj predale. Druga možnost je, da posteljo uredimo nad pisalno mizo oz. garderobno omaro in je dostopna po lestvi ali pa ravno obratno – da je v podestu oz. predalu skrita postelja, nad njo pa pisalna miza ali kotiček za igro. Če je otroška soba manjša, lahko prostor za igro ‘premaknemo’ v drug prostor.

»Če sobo delita sestrica in bratec, so navadno želje glede barv in interesov različne. Kadar prostor to omogoča, sobo razdelimo na dve enaki polovici. Stene glede na želje vsakega otroka pobarvamo v različnih odtenkih, ki se barvno ujemajo, izberemo tapete z otroškimi motivi ali 3D stenske nalepke. Med posteljami namestimo nizko omaro s policami brez hrbta za shranjevanje igrač in knjig ali zaveso z zanimivim vzorcem. S tem otroku omogočimo nekaj zasebnost, ko jo potrebuje,« še predlaga sogovornica. Doda še dva nasveta: vsak otrok naj ima ob postelji nočno omarico z nočno lučko, svojo garderobno omaro in nizko mizico s stolom za kreativno preživljanje prostega časa. Ker se otroci najpogosteje igrajo na tleh, umestimo preprogo, da bo igra na tleh še bolj prijetna in na ta način določimo prostor za igralni kotiček. Preproga naj bo takšna, da omogoča enostavno čiščenje.

Prenova otroške sobe za najstnike

Če je soba dovolj velika in pozicije oken omogočajo naravno osvetlitev, sobo, ko sta otroka starejša – po nasvetu Tine Okoren – pregradimo s steno (denimo mavčnokartonsko) in uredimo vhod v vsak del sobe posebej. Tako si lahko vsak otrok sobo uredi po svojih željah. Izkoristek prostora lahko povečamo z drsnimi vrati, ki se odpirajo v steno. »Če želite maksimalni izkoristek majhnega prostora, se za svetovanje obrnite na arhitekta, ki vam izriše unikatno rešitev, narejeno samo za vaš prostor,« še povabi sogovornica.

Kako načrtujemo otroške sobe v družinah z veliko otroki?

Ena izmed možnosti je, da iz otroških sob odstranimo garderobne omare. »Vsi otroci imajo garderobno omaro v skupnem prostoru – v njem je tudi košara za umazano perilo in prostor za zlaganje oblačil (manjši utiliti). Na ta način prihranimo prostor, saj so otroške sobe lahko manjše. Hkrati je lažje vzdrževanje reda, čistoče in razporejanje oblačil vseh otrok,« predlaga arhitektka še eno rešitev za projekt ‘Prenova otroške sobe’.

Pisalna miza z vstopom v šolo

Pisalna miza je za otroka primerna, ko vstopi v šolo, saj potrebuje prostor za učenje, pisanje nalog in ustvarjanje. »Pisalna miza naj ne bo potisnjena ob steno. Če je možno, jo postavimo ob okno, kjer je dovolj naravne svetlobe. Idealno za desničarje je, če svetloba prihaja z leve strani (in obratno pri levičarjih), saj drugače roka ustvarja senco pri pisanju in je tako potrebna dodatna umetna osvetlitev. Pisalna miza mora imeti zadostno osvetlitev tudi zvečer, zato je potrebno svetilo,« pove arhitektka. Ob tem pomislimo še na to, da so standardne pisalne mize za otroke večinoma previsoke, zato izberemo tako, ki se nastavlja po višini, ali pa izberemo po višini nastavljiv stol. Poleg mize otrok potrebuje še predale, ki so del mize ali premični predalnik oz. police za shranjevanje šolskih potrebščin.

Osvetlitev otroške sobe – tudi z nočno lučko

Posebno pozornost je treba nameniti umetni osvetlitvi. »Kot v ostalih prostorih tudi v otroški sobi potrebujemo več različnih virov svetlobe, saj za vsako dejavnost potrebujemo drugačno osvetlitev,« poudarja sogovornica. Pomisliti moramo torej na splošno, enakomerno osvetlitev prostora, ki je potrebna za igro, na lokalno ali delovno osvetlitev, ki osvetljuje pisano mizo in nočno omarico za branje, in na ambientalno, ki poskrbi za prijetno vzdušje. »Ta je lahko na nočni omarici, zvečer pa je še posebej prijetna posredna osvetlitev, npr. z linijsko osvetlitvijo, ki je integrirana v opremi, pod policami oz. stropom, ki jo prižgemo preden otrok zaspi,« predlaga arhitektka.

 

(Visited 349 times, 1 visits today)