Oprema majhnega stanovanja

19. januarja, 2020

Oprema majhnega stanovanja od nas zahteva, da prostor čim bolje izkoristimo. Ker moramo vsak centimeter prostora čim bolje izkoristiti, se moramo že na začetku odločiti, kaj nam je pri bivanju najbolj pomembno. Poleg funkcionalnosti moramo poskrbeti tudi, da bo imelo stanovanje čim več svetlobe ter da bo zračno in skladno.

»Ker smo pri opremljanju garsonjere omejeni s prostorom, je treba na začetku postaviti prioritete v prostoru, torej: kateri element oziroma del bivalnega prostora nam je najbolj pomemben glede na naš življenjski slog,« pravi arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura. Vsi elementi v prostoru morajo biti tehtno premišljeni, skrbno načrtovani in usklajeni, če želimo doseči zračen, funkcionalen in skladen prostor ter v garsonjeri urediti vse, kar imajo večja stanovanja (prostor za spanje, dnevni prostor in kuhinjo).

Preberite tudi: Prednosti bivanja v majhnih hiškah.

Sogovornica tudi svetuje, da je pri prenovi majhnega stanovanja treba preveriti, katere stene so nosilne in katere ne. Predelne stene (lahko) odstranimo in naredimo novo zasnovo stanovanja.

Kuhinja naj bo narejena po meri

Kuhinja mora biti usklajena z ostalim pohištvom v stanovanju, tako barvno kot dimenzijsko. Narejena mora biti po meri (od stene do stene in od tal do stropa), imeti mora dovolj delovne površine (lahko se dodatna površina tudi izvleče izpod pulta), pravilni razpored elementov (hladilnik – pomivalno korito – kuhalna plošča). V omarah naj bodo predali oziroma izvlečne košare/kolone.

Velikost hladilnika in kuhalne plošče se prilagodi prostoru, odvisno tudi od števila članov v gospodinjstvu in življenjskega sloga – družina npr. drugače uporablja kuhinjo kot samski moški. Priporočljiv je vgradni hladilnik, saj tako celotna kuhinja deluje enotno in urejeno.

Pregrade ne, drsna vrata da

Tina Okoren pravi, da pregrade v smislu nepremičnih sten v garsonjerah niso priporočljive, saj prostor vizualno še pomanjšajo. Lahko pa z zavesami ali španskimi stenami zastremo del prostora, denimo spalnico, in tako pridobimo zasebnost (vizualno), ko jo potrebujemo.

Zanimive so tudi rešitve z drsnimi vrati, ki so skrite v stenah, oziroma se prostor pregradi s premičnimi stenami v manjših stanovanjih (ne garsonjerah). Čez dan so vrata/stene odprte in je prostor enoten, zvečer pa se zaprejo in se prostor razdeli na več manjših enot (spalnic), kar omogoča zasebnost.

Izkoristimo visoke strope in naravno svetlobo

Pri manjših stanovanjih lahko izkoristimo tudi morebitne visoke strope, pri čemer se prostor lahko organizira tudi vertikalno. Spodaj so denimo dnevni prostori, zgoraj pa spalnica in garderoba. Vsi prostori, razen kopalnice, so odprti, brez vrat.

Izrabimo lahko tudi učinek naravne svetlobe le z ene strani. S tem ustvarimo kompakten osrednji element v prostoru, ki združuje kuhinjo, kopalnico in spalnico (pod stropom), ostali del prostora pa se uporabi za jedilnico in dnevno sobo.

Odločimo se lahko tudi za izdelavo podesta, v katerem je skrita postelja, zgoraj pa je sedežna garnitura oziroma pisarna. Za čim boljši izkoristek prostora se pri notranji opremi priporoča čim več izvlečnih elementov.

Postelja za odrasle, pogradi za majhne otroke

»Če želimo v manjšem stanovanju klasično posteljo in nam je to prioriteta, potem ostalo pohištvo in prostor prilagodimo temu. Če je spalnica manjša, izkoristimo za omare vse možne stene, tudi steno nad vzglavjem postelje. V tem primeru naredimo neke vrste omaro v obliki mostu, ki omogoča najboljši izkoristek prostora,« razlaga Tina Okoren.

Sogovornica pravi, da so klasični pogradi smiselni v otroških sobah, kadar so otroci še majhni in potrebujejo na tleh dovolj prostora za igro. Kasneje spodnjo in zgornjo posteljo pograda zamaknemo tako, da pridobimo prostor za omare ali pisalno mizo za šolarja. Ko je soba za samo enega otroka manjša, lahko posteljo skrijemo v predal v podestu in na podest umestimo pisalno mizo.

Večnamensko pohištvo

Najboljši izkoristek prostora v še tako majhnih stanovanjih dosežemo z uporabo večnamenskega pohištva, ki poveča uporabnost prostora. Zato se v majhnem prostoru ni treba odreči udobju, saj vsak ustvarjalno oblikovan kos pohištva združuje več načinov uporabe.

Na splet po zamisli

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 1.352 times, 1 visits today)