3 naravni načini za pomiritev

31. marca, 2020
Nina Špegel, Ars Cosmetica
3 naravni načini za pomiritev

Koronavirus in sprememba načina življenja sta marsikomu povzročila tesnobne občutke, trenutke, ko nas prevzame strah, tudi panika. Kako se lahko v vrtincu dogajanja in težkih dni, ki preizkušajo tudi našo notranjo moč, strpnost in ravnovesje, sprostimo na naraven način? Pripravili smo tri preizkušene načine za pomiritev.

Sproščujoča čajna kopel

Za sproščujočo kopel, ki bo razvajala vašega duha in telo, si poskusite vzeti čas enkrat tedensko. Poskrbite, da bo v kopalnici prijetno toplo, luči zamenjajte s svečami ter si po želji zavrtite pomirjujočo glasbo. Preden se potopite v kopel, se umijte z zelo blagim ali otroškim gelom za prhanje. V kopel nalijte toliko vode, da bo telo popolnoma prekrito, temperatura pa naj bo takšna, da se boste tudi po 15 minutah prijetno počutili.
V vodo ne zlivajte klasičnih penečih kopeli ali gelov za prhanje, ki običajno kožo izsušijo in ne pripomorejo k sami sprostitvi – v kopel zlijte liter čaja, ki ste ga pripravili iz 5 žlic posušene sivke, 5 žlic posušenih vrtničnih cvetov in 3 žlic melise. V vodo dodajte še na rezine zrezane pomaranče, ki bodo s sadnimi kislinami mehčale kožo, z vonjem pa pripomogle k še bolj dišečemu decembrskemu razvajanju.

Čaj za pomiritev: baldrijan, melica, kamilica, poprova meta

Med najbolj učinkovita pomirjevalna in blago uspavalna zelišča sodi korenina baldrijana. Baldrijan ali zdravilna špajka (Valeriana officinalis) pomaga pri odpravljanju živčne napetosti, razdraženosti, čustvenem in telesnem nemiru, plahosti ter pomirja nemirno bitje srca.

Mešanico pomirjevalnega baldrijanovega čaja si pripravimo iz: 30 g korenine baldrijana, 30 g melise, 20 g kamilice, 10 g poprove mete in 10 g naribane ter posušene lupine pomaranče (te naj bodo iz ekološke pridelave, da ne bodo vsebovale sledi pesticidov).

Pripravljena zelišča dobro premešamo in shranjujemo v zaprti posodi na temnem. Kadar imamo za sabo naporen dan in se želimo sprostiti, si čaj pripravimo iz ene žlice opisane čajne mešanice, prelijemo s 3 dl vode in pustimo stati 10 minut. Čaj iz preventivnih razlogov odsvetujemo nosečnicam.

Šentjanževka – rastlinsko pomirjevalo in antidepresiv

Šentjanževka (Hypericum perforatum) spada med bolj raziskana zelišča, ki svojo učinkovitost dokazuje v številnih kliničnih študijah. Odlična je za pomiritev ter za odpravljanje blažjih depresivnih stanj. Največ učinkovin se nahaja v cvetovih in listih, zato tudi te uporabljamo v čajih in čajnih mešanicah. Še posebej priporočljivo je njeno uživanje pri osebah, ki so nemirnejše, bolj utrujene in brezvoljne v zimskem času, ko so dnevi krajši in primanjkuje svetlobe – prvi učinki rednega uživanja in izboljšanja počutja se običajno pokažejo po dveh tednih.
Čaj iz šentjanževke si lahko pripravimo zjutraj in/ali zvečer, v skodelico vroče vode damo 1 žličko posušenih listov in cvetov ter pustimo stati 10 minut. Čaj si za boljši okus sladimo z medom. Če se odločite za daljše uživanje čaja iz šentjanževke, priporočamo 4-6 tedensko uživanje, ki naj bo v zimskem času.

 


Nazaj na kategorijo NASVETI.

(Visited 837 times, 1 visits today)