Švedska se je epidemije s koronavirusom lotila drugače

1. aprila, 2020

V zadnjih tednih, država za državo, Evropa ugaša. Ukrepi za samoizolacijo, prepovedi in odloki, zapiranje občin, mest zaradi koronavirusa se kar vrstijo. Življenje se je drastično spremenilo. A seveda obstaja izjema. To je Švedska.

Vlada Švedske se je odločila za drugačen pristop soočanja s krizo in do pred nekaj dnevi še ni sprejela skoraj nobenih posebnih ukrepov in prepovedi. Čeprav je bilo 25. marca pri njih okuženih prek 2000 ljudi, se ne vlada ne tamkajšnji prebivalci ne zdijo pretirano zaskrbljeni. Uvedli so le prepoved dogodkov z več kot 500 ljudmi.

Glavni razlog za to je, kot navaja The Mayor, decentralizirana politika Švedske. Avtonomija je zelo razdrobljena, vlada pa mora poslušati lokalno oblast. V trenutni situaciji je odgovoren organ Javna zdravstvena agencija, ki zagotavlja smernice ministrom in predstavnikom vlade.

Odgovorno ravnanje in medsebojno zaupanje

Člani agencije verjamejo, da je večina evropskega odziva politična, še posebej kar se tiče zapiranja mej, za primer pa navajajo prašičjo gripo iz leta 2009. Švedski strokovnjaki menijo, da so takrat vsi bili prepričani, da bi bili taki ukrepi absurdni in ne bi delovali. Zato Švedska tudi zdaj ni zaprla mej.

Drug vidik je, da je zaupanje javnosti v politike in strokovnjake zelo visoko. Prav tako pa je na visoki ravni medsebojno zaupanje v druge ljudi – da bodo ravnali odgovorno. Novice dokazujejo, da se Švedi držijo distance – ne da bi jim to pravilo “vsilila” država.

Zaradi obeh zadev življenje na Švedskem teče dokaj normalno.

Kaj bo rezultat tega, pa bomo še videli.

 

Vir: TheMayor

(Visited 910 times, 1 visits today)