Botsvana – afriška država, kjer sloni in nosorogi živijo v miru

12. marca, 2017

Jugozahodno afriško državo Botsvano, letošnjo partnerico ITB Berlin, mednarodne turistične borze, opisujejo kot najbolje varovano afriško skrivnost. Temu pritrjujejo organizatorji ITB Berlin, ki pravijo, da dejansko ni širše znano, kako pionirsko vlogo igra Botsvana pri ohranjanju narave.

Divje živali v Botsvani so ohranjene zaradi trajnostnega upravljanja s strani vlade in naravovarstvenikov, turizem pa ima pri tudi pomembno vlogo.

Naravni pogoji ter prizadevanja vlade in naravovarstvenikov

Botsvana je znana po ‘velikih 5’ – po slonih, belih in črnih nosorogih, bivolih, levih in leopardih. V Chobe narodnem parki živi 120.000 slonov, podvodnih konjev in krokodilov. V Bostvani živi 1/3 vseh afriških savanskih slonov. V delti reke Okavango lahko turisti z malo sreče opazijo belega nosoroga. Naravni pogoji so za te živali tu odlični, vlada pa izvaja stroge ukrepe v boju proti lovu nanje. Rezultat: nosorogi iz ostalih držav na jugu Afrike so se naselili naaj v Botsvano. Kot še navajajo na ITB Berlin, je cena za preselitev ene živali med 70 in 100 tisoč dolarji. Poleg tega je skupaj s Kenijo, Gabonom in Ugando Botsvana četrta država, ki se trudi za ohranitev populacije slonov in zaščito pred ilegalno trgovino s slonovino. So tudi prvi, ki so organizirali štetje populacije slonov.

Turistična organizacija Botsvane (BTO) je aktiven član številnih lokalnih projektov za ohranitev in zaščito divjih živali. Trenutno si prizadeva financirati 2 projekta za nosoroge, Centralno enoto za nosoroge in Dirko za nosoroge. Oboje so predstavili na ITB Berlin.

NOSOROG

Med zvezdami safarijev v Botsvani so tudi zebre in žirafe, predvsem v jugozahodnem delu delte reke Okavango, ter podvodni konji in flamenci, v nizkih vodah med deževno sezono.

Naravni rezervati zavzemajo skoraj 40% površine

Bostvana meji na Južno Afriko, Namibijo, Zambijo in Zimbabve in nima dostopa do morja. Več kot 10% prebivalcev živi v glavnem mestu, Gaborone. Večinoma jo prekrivajo planote, brez hribovja. Pokrajino sestavljajo raznoliki savana, grmičevje in močvirje. Naravni rezervati pokrivajo skoraj 40% površine države. Za razliko od ostalih držav, v Botsvani ni divjega lova. Na safariju v Botsvani po besedah Michaela Merbecka, direktorja ene od agencij, ki ponujajo vodene oglede, ne bomo srečali ne divjih lovcev ne 10 džipov. “Še najverjetneje je, da srečamo helikopter obrambnih sil, ki je zadolžen za štetje populacije,” zaključi.

Več o Bostvani:


Številne nagrade in priznanja

National Geographic popotnik je prepoznal prizadevanja Botsvane in jo že v letih 2015/16 imenoval za partnersko državo. Dokumentarni filmi, kot sta Divje kraljestvo (Savage Kingdom) in Saba, fantomski morilec (Saba the phantom assassin), prestavljajo divje živali v različnih naravnih habitatih države. Lansko leto je Botsvana prejela tudi nagrado National Geographic za trjanostni turizem ‘World Legacy Award’ za kategorijo ohranjanja okolja, ter bila na Lonely Planet razglašena za destinacijo leta.

Svetovna turistična organizacija je tri bostvanske naravne rezervate – delto Okavango, Chobe naravni park in Makgadikgadi rezervat, vključila na seznam 100 zelenih destinacij. Letos je bila Botsvana nominirana za ‘Nagrado za jutri’ pri svetovnem svetu za potovaja in turizem (WTTC).

 

Vir: ITB Berlin

(Visited 203 times, 1 visits today)