Življenje v najbolj gostoljubnih državah po svetu

19. marca, 2018

V teh petih državah domačini nove priseljence pozdravijo s toplo dobrodošlico, roko za pomoč in prijaznim nasmehom.

Za priseljence je najtežja naloga iskanje novih prijateljev in prilagajanje novemu življenju v tujini ter njihovim navadam. Ljudje po svetu nove priseljence sprejemajo zelo različno, nekateri bolj, spet drugi manj odprtih rok. Mreža globalnih skupnosti InterNations je pred kratkim izvedla letno raziskavo in raziskala katere države po svetu so najbolj gostoljubne. Pri raziskavi je sodelovalo več kot 14.000 izseljencev v 191 različnih državah, ki so različna področja ocenjevali z številčnimi ocenami.

Uganda

Ta vzhodnoafriška država je prejela najboljše ocene za prijaznost. Kar 57 % anketirancev je Ugando označilo z najboljšo oceno za prijaznost, niti eden od njih pa ji ni dodelil negativne ocene. Charlotte Beauvoisin, britanska priseljenka, ki živi v prestolnici Kampala pravi, da je gostoljubnost bistveni del njihove kulture in se prebivalci radi nasmehnejo prav vsakemu tujcu. Ambasadorka Nadya Mileva, ki prihaja iz Bolgarije in trenutno prav tako živi v Kampali, se strinja, da so domačini neverjetno prijazni. „Država ima veliko ponuditi, od prekrasnih krajin do vrhunskih restavracij in barov skozi celoletno poletje,“ pravi Nadya.

Uganda pa ima tudi nekaj težav. Nekaj izmed teh so drakonsko stališče o homoseksualnosti, pogosti izpadi elektrike in nenehno rastoča infrastruktura, ki povzroča popolne zastoje v prometu. A večina obiskovalcev Ugande, kljub težavam, ljubi mesto. Večina priseljencev živi v Kempali, kjer je angleščina pogosta in se najdejo številne mednarodne restavracije. Tamkajšno življenje je zelo energično, a sproščeno. Primerno je za družine in ljudi, ki so radi doma. Medtem, ko je južna polovica mesta kulturno raznolika in cenejša, severna polovica živi v bolj bogatih sosekah. Država ima cenovno dostopno hrano in dobro plačano delo, zato lahko priseljenci vzdržujejo kar visok življenjski standard.

Kostarika

Osrednja ameriška država je dosegla zelo dobre ocene na vseh področjih. Skoraj devet od desetih (89 %) anketirancev je zadovoljnih s splošno prijaznostjo prebivalcev, osem od desetih (79 %) pa se tam počuti, kot doma. „Domačini živijo po načelu „pura vida“,“ pravi tujka Diana Stobo, lastnica hotelskega kompleksa Costa Rica. „Ideja, da živimo čisto življenje je tukaj obljuba. To je življenje za tiste, ki so utrujeni od vrveža in želijo živeti bolj sproščeno.“ Verjame, da pri ohranjanju enakosti in odprtosti sodeluje tudi socialistična vlada. „Ljudje živijo na enak način; težko je finančno napredovati, zato tamkajšnji prebivalci večinoma najdejo mir in harmonijo v tem kar imajo. Brez truda, brez skrbi, brez težav, le čisto življenje.“

In čeprav je angleščina tam dokaj razširjen jezik, vas šele učenje španščine popelje naprej. Če se potrudite, da razumete in sprejmete kulturo Kostarike, ste med domačini zelo dobrodošli, sprejeti kot prijatelj, z odprtimi rokami. Medtem, ko se upokojenci raje izselijo na plažne lokacije, kot je Guanacaste, pa delovni priseljenci živijo večinoma v osrednji dolini San Josea. Stroški življenja na Kostariki so se v zadnjih desetih letih povečali. Skodelica kave tako danes stane približno toliko kot v centru Londona.

Kolumbija

To južnoameriško žarišče priseljence sprejema z odprtimi rokami. „Domačini želijo svojo državo prikazati v pozitivni luči in so zelo dovzetni in gostoljubni do tujih priseljencev,“ pravi Anne Marie Zwerg-Villegas, veleposlanica, ki živi v mestu Chia. „Kolumbija je ena od držav z najnižjim odstotkom prebivalcev, ki prihajajo iz tujine. Domačini nas zato pogosto obravnavajo kot turiste.“ William Duran, ki živi v Medellínju, drugem največjem kolumbijskem mestu, pravi, da to priseljencem daje edinstveno priložnost, da se počutijo dobrodošli. „Od 40 držav, ki sem jih obiskal, je v Kolumbiji najbolj opazno to ravnovesje med domačnostjo in noviteto. Kolumbijci so zelo ustrežljivi in veseli. Država je topla v vsakem pomenu besede.“

Večina priseljencev živi v Bogoti, metropolitanski prestolnici s skoraj 8 milijoni prebivalcev, v severovzhodnem kvadrantu mesta; v soseskah, kot so Chicó, Rosales, Usaquén in Cedritos. Te soseske imajo sodobne trgovske centre z mednarodnimi blagovnimi znamkami, restavracije z različnimi etničnimi jedmi in družabne ter športne klube. Ker je Kolumbija kmetijsko gospodarska država, sta sveže sadje in zelenjava na voljo po zelo dostopni ceni, prav tako tudi storitve. Priseljenci z normalno plačo tam spadajo v višji srednji življenjski standard, kar pomeni, da si jih večina doma lahko privošči služkinjo, voznika in varuško.

Oman

Kot ena najbolj sončnih držav na svetu ima tudi država Oman prijazne prebivalce, ki odražajo tamkajšnjo toplo klimo. Prijetna kultura, ki temelji na veri v usodo, vodi v odprtost do tujcev. Tradicionalno so domačini zelo gostoljubni. S svojim močnim islamskim ozadjem in prepričanjem radi pomagajo sosedom in vsem, ki potrebujejo pomoč. Tujce z veseljem povabijo v svoj dom ter jim ponudijo kavo in sadje.

Država je znana po življenju v naravi in doživetjih na odličnih avanturističnih točkah. „Ob selitvi v Oman ne razmišljajte o mestnem življenju.“ pravi Rebecca Mayston, veleposlanica InterNations, ki izvira iz Nove Zelandije, a živi v Muškatu. „Življenje v Omanu pomeni neskončne dogodivščine, neverjetno vreme in pokrajine, raznolikost narodov ter prijateljstva.“ Čeprav življenjski stroški v Omanu vedno bolj naraščajo, pa je država še vedno med bolj ugodnimi za življenje na Bližnjem vzhodu.

Filipini

Filipini so s številnimi multinacionalkami postali prestolnica zunanjih virov. V mestih se odpirajo pisarne, ki privabljajo tujce in priseljence z vsega sveta. Angleščina je primarni jezik in domačini željno pozdravljajo in sprejemajo nove priseljence. „Prebivalci so zelo družabni in ustrežljivi,“ pravi Eleanor Webley, ameriška veleposlanica, ki živi v Manili. Celotna kultura je podvržena družabnosti, kar dokazujejo različna praznovanja ter zabave na prostem.

Med tem, ko večina priseljencev dela in živi v Manili, si mnogi svoj dom poiščejo ob čudovitih obalah. Tagaytay, 66 km južno od Manile, je priljubljena lokacija za priseljence, ki si želijo pobegniti stresu in vrvežu ter so še vedno radi lahko dosegljivi z javnim prevozom. Stroški življenja tam na splošno niso visoki, približno 60 % cenejši kot v Londonu.

(Visited 17 times, 1 visits today)