Ne gluten, tu je nov problem: fruktan
20. novembra, 2017

Raziskovalci iz Norveške in Avstralije so prišli do odkritja, da napihjenost, ki jo ljudje občutijo po tem, ko jedo pšenico, ni posledica preobčutljivosti na gluten, temceč na fruktan.
V članku, objavljenem v dnevniku Gastroenterology skupina raziskovalcev opisuje teste, ki so jih opravili na prostovoljcih, ki so jedli hrano z in brez glutena ter z in brez fruktana.
Kaj sploh je fruktan?
Gre za ogljikov hidrat, ki ga najdemo predvsem v pšenici, pa tudi v čebuli, česnu in nekateri zelenjavi.
Občutljivost na gluten narašča, hkrati je brezglutenska prehrana v trendu
Občutljivost na gluten je v porastu, veliko ljudi pa se glutenu odreka tudi zaradi tega, ker je to v trendu. Toda zdaj kaže, da so nekatri simptomi posledica uživanja fruktana. Bo kmalu v trendu še brezfruktanska dieta?
Vir: medicalxpress.com
(Visited 213 times, 1 visits today)