7 nasvetov nevroznanstvenikov: kako biti srečni?

21. oktobra, 2017

Receptov, nasvetov in korakov za srečo je tako rekoč nešteto. Tokrat smo pogledali, kaj pravi znanost – nevrologi, ki točno vedo, kako deluje naše telo na tem področju – in kaj vpliva na možgane, da nam dajo občutek sreče.

#1 Naučimo se reči hvala

Ko se zahvalimo – osebi, usodi ali sami sebi – se osredotočimo na pozitiven vidik življenja. Prijeten spomin na tisto, za kar smo se zahvalili, sproži produkcijo serotonina – hormona sreče.

#2 Rešujmo eno težavo naenkrat

Možgani ves čas iščejo rešitve za vsak problem, ki ga imamo. To pa pobira ogromno energije, zaradi česar se možgani utrudijo. Problem ostaja nerešen, mi pa to občutimo kot anksioznost in razdražljivost. Po drugi strani pa nas možgani za vsak rešen problem in uspešno odločitev ‘nagradijo’ z dozo nevrotransmiterjev, ki pomirjajo in zaradi katerih svet vidimo v lepši luči. Torej, en problem naenkrat.

#3 Spregovorimo o tem, kar nas tare

Če težave predelujemo sami v sebi, za to uporabljamo drug del možganov, kot če o njih govorimo, in negativna čustva imajo v primeru razlaganja težav manjši vpliv na naše počutje. Možgani ob tem, ko spregovorimo o skrbeh in težavah, sprožijo serotonin.

#4 Objemajmo se

Ljudje smo družabna bitja in interakcija z drugimi je pomembna za srečo. Različne oblike fizične podpore, posebej dotiki in objemi, lahko celo pospešijo okrevanje po bolezni. Če živimo samotno, brez dotikov in objemov z drugimi, možgani aktivirajo ista območja kot pri fizični bolečini, kar sproža neugodje in lahko vodi v depresijo.

people-2592702_640

#5 Učimo se

Za možgane učenje pomeni nenehno prilagajanje novemu okolju. Tako se razvijajo in nagrajujejo z dopaminom, še enim hormonom sreče. Znanost pravi: “Če hočete biti srečni, poskusite nekaj novega, spremenite okolje, naučite se novih znanj.”

#6 Športajmo

Fizična aktivnost je za telo sicer stres. A takoj ko se ta stres konča, naše telo dobi nagrado: dozo endorfinov, ki imajo podoben učinek kot opiati – zmanjšujejo bolečino in izboljšajo razpoloženje. Za to ni potrebno, da pretečemo maraton, že vsakodneven sprehod pripomore k sreči.

#7 Poskrbimo za dober spanec

Ko spimo v temi, telo sprošča hotmon melatonin, ki upočasni vse procese v telesu, mu pomaga k regeneraciji in k zvišanju serotonina. Če možgani zaznajo spremembo oz. svetlobo, sprožijo signal za sproščanje stresnih hormonov, ki nas zbudijo. Zato je zelo pomembno, da 6 do 8 ur na noč spimo v temi.

 

Vir: brightside

(Visited 20 times, 1 visits today)