Nov koronavirus – kakšni so znaki in kako se prenaša?

27. januarja, 2020

Nov koronavirus že v Evropi. Kako prepoznamo znake okužbe, kako se okužimo in kakšna je inkubacijska doba? Kako poteka bolezen in zdravljenje?

V Vuhanu na Kitajskem so decembra zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.  Nov koronavirus so poimenovali 2019-nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega reservoirja in se je prilagodil na ljudi.

Kot vemo, so ta mesec zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v državah Jugovzhodne Azije in primer v ZDA (slednji so vsi v povezavi s potovanjem/bivanjem na Kitajskem). Število potrjenih primerov narašča, prvi pa naj bi se pojavili tudi že v Evropi (v Franciji).

Kitajska je sicer že sprejela številne ukrepe, med drugim gradi novo bolnišnico.

Kakšni so simptomi in znaki okužbe?

Bolezen se, kot navaja NIJZ, kaže z vročino, kašljem in oteženim dihanjem, kar je za pljučnico povsem običajno. “Na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav okužbe z novim koronavirusom ne moremo ločiti od ostalih povzročiteljev pljučnic. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisih nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah,” pojasnijo.

Kakpen je potek okužbe z novim koronavirusom?

Nekateri koronavirusi po besedah NIJZ povzročajo praviloma lažje okužbe dihal (navaden prehlad), nekateri pa v večjem deležu težje okužbe dihal (kot npr. SARS-CoV in MERS-CoV). “Tudi podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi z novim koronavirusom še nimamo – Kitajska je poročala o smrtnih izidih bolezni. Večina tistih, ki so umrli je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih,” še povedo.

Tudi podatka o tem, ali smo po preboleli bolezni pred ponovno okužbo zaščiteni, še ni.

Kako se bolezen zdravi?

“Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni,” povedo na NIJZ.  Zdravljenje je zato simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, ki ob okužbi ni zadostna npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd.

Tudi cepljenje ne obstaja.

Kako se nov koronavirus prenaša med ljudmi?

Koronavirusi se prenašajo preko okuženih izločkov dihal, aerogoeno (po zraku), fekalno-oralno in preko onesnaženih predmetov.

!Trenutni podatki kažejo, da se tudi nov koronavirus prenaša med ljudmi, kako intenziven prenos je, pa ni znano. Morda bo spremljanje oseb, ki so bile v kontaktu z bolniki, v prihodnosti odgovorilo na to vprašanje. Predvidoma se virus prenaša kapljično (potreben je tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 m ali manj).  Morda se prenaša preko onesnaženih površin (kontakten prenos),” še navaja NIJZ.

Tudi inkubacija še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je, tako NIJZ, verjetno med 2-12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni.

Je Slovenija pripravljena na nov koronavirus?

Slovenija ima, kot zagotavlja NIJZ, pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni, ki so dosegljivi na naslednji povezavi. Na NIJZ so podalitudi napotke za strokovno javnost.

 

(Visited 1.162 times, 1 visits today)