Finska je prva država na svetu, kjer bodo ukinili vse šolske predmete

6. junij, 2018

Nov pristop k učenju ukinja vse šolske predmete, kot jih poznamo do sedaj.

Marjo Kyllonen, vodja oddelka za izobraževanje v Helsinkih, je povedal, da učenje otrok še vedno temelji na načrtih iz zgodnjih 90. let, za kar pa je prepričan, da ni več primerno v našem modernem 21. stoletju. Pravi, da moramo učne načrte prilagoditi glede na nov način mišljenja in razvoja.

nov-sistem-ucenja-3

V svojem učnem načrtu bodo tako na Finskem uvedli nekaj sprememb. Ukinili bodo šolske predmete, kot smo jih poznali do sedaj in uvedli študijo posameznih dogodkov in pojavov. Učenci tako ne bodo imeli več predmetov, kot so matematika, zgodovina, geografija, temveč bodo obravnavali posamezne dogodke, kot je npr. 2. svetovna vojna in v tem sklopu vse v povezavi iz geografije, zgodovine, matematike …

Eden izmed predmetov bo imenovan „delo v kavarni“, kjer se bodo učenci učili spretnosti v gospodarstvu in komunikaciji, ter izboljšali svoj angleški jezik.

Ta posebni učni načrt bo država uvedla najprej za učence pri starosti 16 let, najkasneje do leta 2020. Ko bodo ti zaključili začetne splošne študije, si bodo lahko izbrali svoje dogodke in pojave. Takšen način učenja bo omogočal učencem, da si izberejo tisto kar jih res zanima in so zato bolj uspešni. Spremenil se bo tudi sistem predavanj. Učenci bodo, namesto klasičnega sedenja za mizo in poslušanja predavatelja, delovali v majhnih skupinah in razpravljali med seboj.

nov-sistem-ucenja-2

Ne le za učence in študente, nov šolski sistem bo velike spremembe prinesel tudi za učitelje, ki se že pripravljajo za nov učni slog.

(Visited 3 times, 1 visits today)