5 najbolj onesnaženih držav na svetu

15. januar, 2018

Vse večja onesnaženost po svetu se, kot navaja zdravstvena publikacija The Lancet že kaže kot bolj smrtna kot vse vojne in naravne katastrofe skupaj. Poročilo, ki bazira na podatkih iz leta 2015, ocenjujejo, da gre tega leta več kot 9 milijonov prezgodnjih smrti pripisati izpostavljenosti strupom.

Največje število umrlih zaradi onesnaženosti je trenutno v Aziji, visoke številke pa beležijo tudi v Afriki.

“Industrializacija in urbanizacija sta še povečali okoljsko zdravstvena tveganja in onesnaženost, še posebej v državah v razvoju,” navaja poročilo o zmanjševanju onesnaženosti Svetovne banke. “Onesnaženost zraka, zastrupitve s svincem, pomanjkanje pitne vode, higijene in nevarni odpadki povzročajo smrtno nevarne bolezni, škodljivo bivalno okolje in uničujejo ekosisteme. Revni, ki se pred temi vplivi ne morejo zaščititi, na koncu najbolj trpijo posledice.”

industry-611668_640(1)

Pet najbolj onesnaženih držav

Poročilo Svetovnega bremena bolezni je navedlo pet držav, za katere se smatra, da so najbolj onesnažene na celem svetu:

Če vas zanima, kako so Slovenci doživeli New Delhi v času najhujše onesnaženosti zraka, preberite članek “Onesnažen zrak smo takoj čutili v dihalih!

  1. Indija je s skoraj 25% smrti, za katere je vzrok onesnaženost, najbolj onesnažena država na svetu. Najhujši problem je zrak. Dizelski izpusti, kurjenje, festival luči, kurjenje (odpadkov) na kmetijah … Vse to pa zaradi inverzije ostane ujeto v New Delhiju. Mnogo krajev tudi nima pitne vode in urejene kanalizacije.
  2. Kitajska, ki sledi Indiji s skoraj 20% smrti zaradi onesnaženosti, je vse večkrat prekrita s toksičnim smogom. Tudi tu je problem kurjenje premoga. Lokalni strokovnjaki navajajo, da so emisije zaradi tega v Pekingu, Tianjinu in Hebeiu petkrat večje od emisij v celotni državi.
  3. Pakistan – skoraj 22% prebivalcev umre zaradi onesnaženosti, najhujši problem je onesnažen zrak. “Delhi je na vseh naslovnicah časopisov, zrak v mestu Lahore pa je prav tako toksičen,” so poročali v New York Timesu. Velika težava je poleg prometa in industrije tu posebna praksa v kmetijstvu – sežiganje odpada – dim opažajo NASA sateliti.
  4. Bangladeš ima najvišje razmerje smrti zaradi onesnaženosti – 26,6 %. Onesnaženost zraka je posledica rasti prebivalstva, sežiganja fosilnih goriv in nenačrtovane industrializacije. Posebej onesnažene so tudi podtalne vode. Lokalni Dhaka Daily Sun je poročal, da je problem prisostnos arzena v rekah, slabo ravnanje z odpadki, revščina, preveč prebivalcev in premalo osveščenosti. Tu se hkrati odvijajo še iztrebljanje gozdov, uničevanje močvirij, erozija zemlje …
  5. Nigerija je afriška velesila v proizvodnji nafte in sedma najbolj poseljena država na svetu. Učinek naftne industrije pa so tudi okoljski problemi. Pogosta so razlitja, ki uničujejo ekosisteme in zdravje. Približno 19 % populacije ne leto umre zaradi onesnaženosti. Kot navaja časopis Deutche Welle, oljni madeži niso onesnažili le vodnih virov, temveč tudi okoliško prebivalstvo – škodljive kemikalije dobivajo v telo prek kože, z vdihavanjem in z uživanjem zelenjave. Poleg tega so v Afriki problem tudi številna relativno nova odlagališča odpadke elektronske opreme, ki za sabo in okoli sebe puščajo strupene snovi in uničujoče delujejo na zdravje.

 

Vir: rcg.org

(Visited 18 times, 1 visits today)