Zaščitne maske v nabavnem postopku: rok dobave sredi aprila

25. marca, 2020

Ministstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sporoča, da so zaščitne maske v nabavnem postopku: “Trenutno je v nabavnem postopku več artiklov zaščitne opreme, med drugim več kot 300 respiratorjev, več kot 25 milijonov troslojnih mask, okoli 4.5 milijonov mask FFP2, 1 milijon mask FFP3 ter skoraj 2.5 milijonov zaščitnih rokavic in več tisoč drugih pomembnih zaščitnih sredstev.”

Zavod RS za blagovne rezerve (ZRSBR) je, kot ugotavlja ministrstvo, v tem kriznem obdobju, Civilni zaščiti, poleg blagovnih rezerv, ki jih je že sprostil, dodatno dobavil še preko 500.000 mask, skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic, 20.000 zaščitnih kap in več kot 10.000 dezinfekcijskih sredstev.

Tudi vsa zgoraj navedena sredstva, torej maske, respiratorji, rokavice in drugo, so naročena s strani ZRSBR, njihova dobava pa je, tako ministrstvo, odvisna od dobaviteljev/proizvajalcev, ki morajo upoštevati pogodbene obveznosti, ki določajo končni rok dobave. “Ta je v skladu s pogodbo predviden do sredine oz. do konca aprila (odvisno od vrste zaščitne opreme),” še navajajo.

Preberite tudi: Zaščitne maske – kaj je res in kaj ne?

Logistične težave mask

Ob tem pojasnjujejo, da glede na trenutno povpraševanje po zaščitni opremi in upoštevajoč razmere na trgu, kot tudi omejitve na transportnih poteh, dobavitelji ta trenutek težko zagotovijo, kdaj natanko bodo izvedene dobave, vsekakor pa obljubljajo, da bodo naročila izvedena do roka, ki je dogovorjen s pogodbo.

“MGRT, ZRSBR ter druga pristojna ministrstva in diplomatska predstavništva v tujini intenzivno sodelujejo in prioritetno delajo na tem, da tudi preko svojih kanalov zagotovijo čimprejšnjo dobavo zaščitnih sredstev. Dejstvo pa je, da so trenutni logistični tokovi in povezave okrnjeni, dobave pa so nezanesljive. S to problematiko se srečujejo tudi druge države, tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu,” še razjasnjujejo logistične težave.

Vir: gov.si

(Visited 153 times, 1 visits today)