Jutri je mednarodni dan higiene rok: »Ohranimo življenja – očistimo roke«

4. maja, 2020

Smo si kdaj tako umivali roke kot v zadnjem času? No, jutri je “praznik” umivanja rok. “Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja večkratno odpornih mikroorganizmov. Higiena rok v današnjem času, ko se soočamo z epidemijo COVID-19, dobiva še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja,” so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki zato tudi letos poziva k skrbni in temeljiti higieni rok.

S svojimi rokami lahko namreč prenašamo povzročitelje različnih bolezni. “Ti na kožo rok zaidejo ob stiku z različnimi predeli našega telesa in pri stiku z okuženimi osebami, predmeti ali površinami. Ko se z onesnaženimi rokami dotikamo svojega telesa, predvsem ust, nosu ali oči, povzročitelje bolezni vnesemo v telo. Tako se lahko okužimo, zato je pomembno, da se z neumitimi ali nerazkuženimi  rokami ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči. Z onesnaženimi rokami lahko prenašamo povzročitelje bolezni tudi na druge osebe ter predmete in površine, ki se jih dotikamo. Ko se onesnaženega predmeta ali površine dotakne druga oseba, lahko pride do prenosa okužbe,” razlagajo na NIJZ.

Postopek pravilnega umivanja rok

Umivanje rok z vodo in milom je osnovni higienski ukrep, s katerim na relativno enostaven način fizično odstranimo nečistoče in mikroorganizme z naših rok. Še posebej pomembno je dosledno in temeljito umivanje rok ob pojavu različnih obolenj in epidemije.

“Pred umivanjem roke pod tekočo vodo najprej zmočimo in šele nato namilimo. S površine rok tako  odplaknemo precejšne število mikroorganizmov in miljenje, ki sledi, je bolj učinkovito. Pomembno je, da so umiti vsi predeli rok (dlani, prsti, prostori med prsti, hrbtišče rok). Pipo zapremo s komolcem ali papirnato brisačo in ne z golo umito roko, še posebej če nismo doma. Če roke niso vidno umazane ali pa nimamo možnosti za umivanje rok pod tekočo vodo z milom, lahko umivanje rok nadomestimo tudi z razkuževanjem,” postopek opišejo na NIJZ.

Poudarjajo, da je umivanje rok najpomembnejši higienski ukrep, ki ga ne smemo nadomeščati samo z razkuževanjem. “Razkuževanje rok ne sme postati navada namesto umivanja rok.”

 

Vir: NIJZ

 

(Visited 230 times, 1 visits today)