Zaščitne maske – kaj je res in kaj ne?

18. marca, 2020

Zaščitne maske so kljub ukrepom za izolacijo še vedno vroča tema. Morda še bolj, saj si zdaj res želimo, da če že moramo po kakšnih opravkih ali v stik z ljudmi, se dejansko maksimalno zaščitimo. 

A mask že od 12. marca ni moč dobiti več nikjer, iz prodaje so umaknili tudi razkužila.


Kateri so nujni opravki?

  • obisk trgovine, če nam zmanjka živil za preživetje
  • obisk lekarne, če nujno potrebujemo zdravila
  • obisk zdravnika, če:
    • potrebujemo nujno oskrbo
    • potrebujemo naročilnico za nujne pripomočke (npr. diabetiki morajo kljub temu, da so rizična skupina, po naročilnico za merilne lističe za merjenje sladkorja k zdravniku, saj gre za pripomoček in ne zdravilo, za kar ni moč izdati e-recepta)
    • potrebujemo nujno zobzdravstveno oskrbo

V tem času pa so se pojavile tudi številne informacije in dezinformacije, vezane na zaščitne maske. Pa poglejmo.

Včeraj ob 14h je bilo opravljenih 7587 testov, potrjenih okužb pa 275.

Ali je smiselno nositi zaščitno masko?

“V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Potrebno jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna, ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas. Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili,” pišejo na NIJZ.

Maske zaščitijo samo usta, kaj pa nos in oči?

Maske zaščitijo tudi nos, oči pa moramo zaščititi drugače – predvsem pa se ust, nosa in oči ne dotikajmo!

Maske je treba znati uporabljati

Stroka vedno znova poudarja, da ni vseeno, kakšno masko uporabljamo in kako jo uporabljamo. Medicinska sestra pojasnjuje: “Ljudi je treba najprej poučiti, kako se masko uporablja. Maska pokrije nos in usta, pri nosu jo je potrebno stisniti. In še glavno, česar nihče ne upošteva – maske se nato ne dotika več. Ne daje se je kar malo gor pa dol, ker te moti.”

Dovolj je ena maska za eno osebo?

Daleč od resnice. Medicinska sestra nam pojasnju: “Maska je uporabna SAMO 20 minut. Nato jo je potrebno zamenjati, ker ko se nanjo nabere lastna slina in kapljice, narediš s tem več škode kot koristi. Zato so te maske, ki so tako popularne in jih je povsod zmanjkalo, popolnoma brez veze, če jih nimaš doma vsaj 100.”

Mnogi v to ne verjamejo, saj je, kot pravi eden od naših bralcev “maska gotovo bolje kot nič”.

“Če imas svojo vlago in slino na obrazu, tudi ni ok, ker potem je maska lažje prehodna, oz si še bolj dovzeten za tuje izločke,” še dodaja sogovrnica iz zdravstva.

Nekatere maske so seveda resnično kakovostne, namenjene za večkratno uporabo, zaščitne tudi pred drugimi stvarmi, in takih ne gre ravno primerjati s temi za enkratno uporabo.

Zaščitne maske lahko naročite iz tujine

Po spletu kroži informacija, da lahko zaščitne maske naročimo iz tujine, npr. iz Nemčije ali s Kitajske. “Pomagam pri kontaktih na Kitajskem za maske, obleke, ostale pripomočke. Kolikor se da. Ne boste verjeli, kako pripravljeni so pomagat in kako hvaležni so za podporo in pomoč, ki smo jo njim izkazali, ko so nas potreboval.Trenutno še vedno pravijo, da se v 5-7 dneh da spravit material v Evropo,” smo lahko prebrali na Tviter profilu Denisa Oštirja (@kricac).

Zaenkrat kaže, da bo zadeva speljala, vendar pa je dostava še negotova, upamo, da se bo dobro razpletlo.

(Visited 268 times, 1 visits today)