To so najbolj gostoljubna mesta na svetu

8. novembra, 2017
Singapur je z najvišjo oceno osvojil 1. mesto na lestvici najgostoljubnejših mest na svetu.

Znamenitosti in zanimivosti so super, a včasih je tisto, kar naredi potovanje resnično nepozabno, srečanje z domačini.

Nizozemska potovalna agencija Travelbird je raziskala in razvrstila 100 najbolj gostoljubnih mest po svetu. Izbirali so med 500 najbolj obiskanimi mesti. Mesta so razvrstili glede na 7 različnih dejavnikov v treh različnih kategorijah.

Prvi kategorija je ocena mesta. Agencija je anketirala več kot 15.000 potovalnih novinarjev in jih prosila, da ocenijo mesta, ki so jih obiskali, glede na to kako dobrodošli so bili. Prav tako so pregledali spletne ocene o mestnih letališčih, vlakih in avtobusnih postajah, da so ugotovili kakšne pohvale in kritike so podali različni potniki. Nato so razvrstili še obstoječe podatke o tem, kako varno so se ljudje počutili v posameznih mestih.

Stockholm zaseda 2. mesto na lestvici najbolj gostoljubnih mest na svetu.
Stockholm zaseda 2. mesto na lestvici najbolj gostoljubnih mest na svetu.

Naslednja kategorija so ljudje. Tu so uporabili svetovni indeks sreče, ki ga vsako leto objavi Organizacija združenih narodov, ki si z njim pomaga pri usmerjanju javnega reda. Z iskanjem gostiteljev in nastanitev so ocenili tudi odprtost domačinov do turistov. Obenem do ocenili tudi znanje angleškega jezika, ki je pogosto najlažji jezik komunikacije v tujini.

Kot zadnji dejavnik so preučili kapaciteto turistov, ki jih lahko sprejme posamezno mesto in jim hkrati še vedno nudi udobje. To so storili s primerjavo razmerja med turisti in prebivalci v najvišji sezoni, pregledom števila nastanitev in raziskavo dojemanja mestnih prebivalcev do turistov.

Vsi dejavniki so ocenjeni z oceno od 1 do 10 in skupni seštevek vseh dejavnikov je nato razkril najbolj gostoljubna mesta.

Najbolj gostoljubna mesta so:

  1. Singapur
  2. Stockholm
  3. Helsinki
  4. San Francisco
  5. Rotterdam
  6. Lizbona
  7. Tokio
  8. Oslo
  9. Zürich
  10. Orlando

„To raziskavo smo izdelali kot prvi korak k bolj trajnostni prihodnosti,“ je dejal generalni direktor agencije Steven Klooster. „To je poziv k ukrepanju turističnih ponudnikov, prebivalcev in občin mest, ki so najbolj prenasičena s turisti, da skupaj poiščejo rešitev za ta problem. Menimo namreč, da lahko turizem pozitivno vpliva na lokalne destinacije. Z jasnim razumevanjem problemov, inovativnim razmišljanjem in zakonodajo jih lahko ohranimo in zaščitimo tudi za prihodnost.“

Agencija je obenem poudarila tudi, da je verjetno na svetu še veliko gostoljubnih mest, ki pa niti niso prišla na prvotni seznam. Celotni seznam 100. mest si lahko ogledate tukaj: travelbird.nl – most welcoming cities.

Na 3. mesto so se uvrstili Helsinki.
Na 3. mesto so se uvrstili Helsinki.
(Visited 14 times, 1 visits today)