10 najbolj ekstremnih potovalnih dogodivščin v svetu

14. julija, 2019

Odkrijte najhladnejše, najbolj vroče, suhe in najbolj ekstremne potovalne destinacije na svetu. Bi si upali?

Najbolj strm vrh na Zemlji: Gora Thor, Nunavut, Kanada

1675 metrov visoka gora, ni najvišja na svetu, je pa najbolj strma. Najbolj slaven vrh v Kanadi je iz čistega granita in ima 1250 metrov navpični prepad pod kotom 105 stopinj. In čeprav je gora na oddaljenem območju, je za navdušene planince zelo priljubljena.

Najhladnejši naseljeni kraj na Zemlji: Oymyakon, Rusija

Kot najhladnejši naseljen kraj na Zemlji (z zabeleženo najnižjo temperaturo -71 °C, leta 1924), je bilo majhno rusko mesto Oymyakon s 500 prebivalcev nekoč mesto za politične izgnance. Povprečna zimska temperatura v mestu je -50 °C in tamkajšnja zemlja je zamrznjena kar celo leto. Tamkajšnji priljubljeni športi so smučanje, hokej na ledu in ribolov na ledu.

Najbolj sušen kraj na Zemlji: puščava Atacama, Čile

Kot pravijo NASA in National Geographic so tla v puščavi Atacama primerljiva s tlemi Marsa. Od oktobra 1903 do januarja 1918 ni v puščavi padla niti ena kapljica dežja in to je bilo najdaljše obdobje suše. Redko poseljena puščava ima več hotelov, ki poskrbijo za turiste, ki si jo želijo raziskati.

Najbližje mesto vesolju: Gora Čimboraso, Ekvador

Večina ljudi ne bo nikoli obiskala vesolja, zato sta dva najboljša približka temu virtualni ogled vesolja na mednarodni vesoljski postaji ali pa obisk gore Čimboraso z nadmorsko višino 6267 metrov. Neaktivni vulkan, je nazadnje izbruhnil 550. leta. In čeprav je manjši od najvišje gore na svetu Mount Everesta (8848 m), je zaradi svoje lokacije najbolj oddaljen od središča zemlje in tako najbližje vesolju. Vrh gore je popolnoma prekrit z ledeniki, a vseeno ponuja več poti za plezalce.

Najbolj vroč kraj na Zemlji: Dasht-e Lut, Iran

Tukaj se stopinje lahko povzpnejo na kar 70 °C, zato morate biti še posebno pripravljeni. Po lokalni legendi ime Dasht-e Lut po perzijsko pomeni “opečena pšenica” in se nanaša na zgodbo o pšenici, ki je zagorela, potem ko so jo po nesreči pustili nekaj dni v puščavi. To je destinacija le za tiste, ki so pripravljeni prevzeti izziv preživetja v vročem in neznosno suhem podnebju.

Najbolj izolirani kraj na Zemlji: Tristan da Cunha, Združeno kraljestvo

Bi se radi odmaknili iz vsakdanjega vrveža? Pozabite na priljubljene otoke in se raje podajte čim dlje. Čeprav je formalno del britanskega čezmorskega ozemlja, je Tristan da Cunha otok, ki ima najbližje kopno Afriko, ki pa je oddaljena 2816 kilometrov. Otok je prvi odkril portugalski raziskovalec Tristão da Cunha leta 1506. Danes ima otok manj kot 300 prebivalcev, nima letališča in je dostopno le po morju.

Najhladnejša celina na Zemlji: Antarktika

Antarktika je peta največja celina na svetu in je dežela ekstremov. Je najhladnejša in najbolj suha celina na planetu. Potniki lahko nanjo pripotujejo le z ladjami, ki so posebno opremljene in namenjene za prebijanje skozi ledeno morje. Čeprav je znana po svoji prekrasni pokrajini, morajo biti obiskovalci, ki bi jo radi obiskali, posebno pripravljeni.

Najbolj vlažni kraj na Zemlji: Mawsynram, Indija

To indijsko mesto vsako leto prejme povprečno 11.872 milimetrov padavin, zato ga je Guinnessova knjiga svetovnih rekordov, leta 1985, označila za najbolj vlažno mesto na svetu. Mawsynram, mesto, ki ga ogrožajo subtrobska klima in monsuni, je zanimivo za obisk, a kraj kjer je težko živeti.

Najvišji slap na svetu: Angelov slap, Venezuela

Angelov slap v Venezueli se nahaja v osamljeni džungli in čeprav je težko dostopen, je ena največjih turističnih znamenitosti v Venezueli. Je največji slap na svetu in meri kar 979 metrov, od tega je 807 metrov neposrednega curka. Gre pravzaprav za navpičen padec reke, imenovane Rio Churuna. Višina slapa je tako velika, da voda ob močnih vetrovih dejansko izhlapi, še preden se dotakne tal, in tako ustvarja meglico.

Najbolj drastične vode na Zemlji: Gansbaai, Južna Afrika

Od leta 1995 je potapljanje z belimi morskimi psi v kletkah glavna turistična atrakcija v Gansbaaiu. Je najboljša destinacija za bližnje srečanje z največjo poznano plenilsko ribo v morju. Če pa ste raje na varnem, lahko s peščene obale raje opazujete kite.

(Visited 242 times, 1 visits today)