Nova vetrna elektrarna: po enem tajfunu elektrika za celo Japonsko za 50 let!

18. julij, 2018
Foto: Challenergy

Tajfuni in orkanski veter ponavadi niso nekaj, kar bi srečali v pozitivnih novicah. Povzročajo ogromne škode, tudi smrti. A japonski inžinir je izdelal vetrno turbino, ki to neizmerno moč vetra v orkanih in nevihtah ujame tako, da jo lahko uporabimo kot energijo. Če bo njegov projekt uspel, bo lahko Japonska po le enem tajfunu imela elektriko za 50 let.

“Tajfuni so katastrofa,” pove Atsushi Shimizu, izumitelj turbine in lastnik podjetja za zeleno tehnologijo Challenergy. “A to, da ima Japonska precej več vetrne kot sončne energije, je treba izkoristiti. Japonska bi bila lahko vetrna velesila.”

Zaradi zanašanja na nuklearko zdaj energijo uvažajo

 

Pred jedrsko katastrofo v Fukushimi je bilo predvideno, da bo nuklearna energija pokrivala 60 % japonskih potreb po energiji do leta 2100. A danes Japonska uvaža okoli 84 % energije.

nuclear-power-plant-1551268_640

“Japonska je desetletja uvažala vetrne turbine, ki pa so narejene po evropskem modelu, neprimerne za cone tajfunov, tudi postavitve niso vzele v zakup močnih vetrtov – vse so se polomile,” razlaga Shimizu. Zaradi tega se je japonska vlada fokusirala na solarno energijo.

Njegova vetrnica je narejena tako, da se lahko upira nepredvidljivim smerem vetra. Hitrost vrtenja se lahko prilagodi tako, da se ne vrti brez nadzora, ko udari najhujša nevihta npr.  Prototip je v testiranju pokazal 30 % učinek, kar je 10 % manj od običajnih vetrnih turbin. Toda, nevihto je preživel brez poškodb.

hurricane-67581_640

Tajfunsko vetrno elektrarno čaka še dodatno testiranje na terenu in odločitev o usmeritvi energije – v omrežje ali v baterije na zalogo. Vetrnico z imenom Magnus VAWT načrtujejo dati na trg do leta 2020, ob olimpijskih igrah v Tokiu.

Vir: Collective Evolution, Challenergy

(Visited 26 times, 1 visits today)