Okusi, ki nas popeljejo na potovanje: Brazilija

18. julija, 2018

Čar raziskovanja sveta je tudi v okušanju lokalne kulinarike. V svetu pa tudi pri nas je kulinarični turizem v porastu, okusi tipičnih jedi pa nas lahko namesto ali po koncu potovanja ponesejo v daljne kraje …

Sredi poletja smo se podali na takšno kulinarično potovanje. V Sloveniji smo dolgo od tujih specialitet poznali le kitajske in balkanske. Danes je ponudba okusov sveta dokaj pestra, največ v Ljubljani, vse več v obliki ulične prehrane. Vse bolje pa so z eksotičnimi sestavinami založene tudi trgovine, tako da si lahko značilne jedi sveta pripravimo tudi doma. 

Brazilija: manioka in churrasco

V Braziliji ima vsaka regija drugačne specialitete, vsem pa se pozna portugalski vpliv, sploh pri številnih sladicah. Še danes sta tipični jedi, ki so ju poznali že tam živeči Indijanci, tapioca in farofa. Obe temeljita na manioki, gomoljasti rastlini, podobni krompirju. Zmleta manioka se uporablja kot pri nas drobtine, je pa tudi osnovna moka za peko kruha in piškotov.

Tapioca puding
Tapioca puding

Poleg manioke sta tipična še riž in fižol, nacionalna brazilska jed pa je feijoada, krepka obara iz črnega fižola ter kosov svinjine in drugega mesa. Zelo znane so tudi specialitete z brazilskega žara – churrasco, ki jih lahko poskusimo v restavraciji Rodizio de Brasil v Ljubljani. Postrežejo tudi ananas na žaru!

Brazilec Mauro, ki že nekaj let živi v Evropi, mi pove, da tu najbolj pogreša picanho – del govejega hrbta pri repu, ki ga v Braziliji pečejo skupaj z maščobo, in coxinho – gre za brazilsko različico piščančjih ocvrtkov, vendar naših po njegovem mnenju ni mogoče primerjati z domačimi.

Coxinha
Coxinha

Recept: Brazilska Coxinha

Testo iz moke in piščančje juhe napolnimo z mletim piščančjim mesom, čebulo in peteršiljem ter oblikujemo v obliko piščančjega bedrca. Povaljamo v mešanici jajc in moke, nato pa še v drobtinah in ocvremo.

Caipirinha

caipirinha-3483439_640

Caipirinha je brazilski nacionalni alkoholni koktejl iz cachaçe, najbolj znane brazilske destilirane alkoholne pijače, sladkorja in limete.

V.B.

(Visited 109 times, 1 visits today)